Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

Η Κεντρική Τράπεζα της Σλοβενίας ανησυχεί για το νομικό πλαίσιο της “κακής τράπεζας”

Η Κεντρική Τράπεζα της Σλοβενίας ανησυχεί για το νομικό πλαίσιο της “κακής τράπεζας”

Ανησυχία για το νομικό πλαίσιο της “κακής τράπεζας” εξέφρασε η Κεντρική Τράπεζα της Σλοβενίας Banka Slovenije, έπειτα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), που πρόσφατα, διατύπωσαν την ίδια στάση έναντι του συγκεκριμένου θέματος.

Η Κεντρική Τράπεζα της Σλοβενίας εκτιμά πως θα ήταν καλό να επανεξεταστούν οι βασικές αρχές και οι στόχοι της “κακής τράπεζας”, σε συνδυασμό με μια ανάλυση δημοσιονομικών επιπτώσεων.

Επίσης, τάσσεται στο “πλευρό” της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, αναφορικά με τις συστάσεις τους, βάσει των οποίων “πολλές βασικές συνθήκες πρέπει να καθοριστούν με μεγαλύτερη ακρίβεια, συμπεριλαμβανομένων του καθορισμού των περιουσιακών στοιχείων που θα μεταβιβαστούν στην ‘κακή τράπεζα’ και των διατάξεων σχετικά με τη διαχείρισή της”.

Υπογραμμίζοντας ότι συνεργάζεται με το υπουργείο Οικονομικών στην προετομασία της υλοποίησης των κανονισμών για την ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας, τη μεταφορά των μη εξυπηρετούμενων δανείων και των κρατικών εγγυήσεων, η Κεντρική Τράπεζα προειδοποιεί ότι αυτά τα μέτρα πρέπει να έχουν ως βάση την αξιολόγηση της ικανότητας των τραπεζών να ανταποκρίνονται στα πρότυπα της κεφαλαιακής επάρκειας.

“Οποιαδήποτε άλλα κριτήρια είναι αβάσιμα και θα ανοίξουν το δρόμο για εικασίες χωρίς να αντιμετωπίζουν τα πραγματικά προβλήματα” επισημαίνει η Κεντρική Τράπεζα. Η Κεντρική Τράπεζα συμμερίζεται επίσης την κριτική του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι ο νόμος περί ίδρυσης της “κακής τράπεζας” είναι ανεπαρκής και από την άποψη αυτή περιορίζει τη ρύθμιση των θεμάτων κατά την εφαρμογή των κανονισμών.

Οι συστάσεις των διεθνών οργανισμών θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί με μία ισορροπημένη δημόσια συζήτηση, όταν υιοθετήθηκε ο νόμος, ωστόσο το υπουργείο Οικονομικών δεν ήταν πρόθυμο να ανοίξει μια τέτοια διαδικασία, προστίθεται στην ίδια ανακοίνωση.

Το Κοινοβούλιο της Σλοβενίας ενέκρινε στις αρχές Οκτωβρίου τη δημιουργία μιας “κακής τράπεζας” για να αναλάβει μερικά από τα επισφαλή δάνεια ύψους 6 δισεκατομμυρίων ευρώ που κατέχουν οι τράπεζες της χώρας και τα οποία ανέρχονται στο 18% του ΑΕΠ της χώρας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε