Πέμπτη, 18 Απρ.
19oC Αθήνα

Η Κίνα πενθεί τα 1.239 θύματα των κατολισθήσεων

Οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες, ενώ όλες οι ψυχαγωγικές εκδηλώσεις ανεστάλησαν στην Κίνα σήμερα Κυριακή, ημέρα εθνικού πένθους για τα τουλάχιστον 1.239 θύματα των σαρωτικών κατολισθήσεων λάσπης στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας.

Χιλιάδες κάτοικοι και διασώστες στη Ζιουτσού, την απομακρυσμένη ορεινή περιοχή στην επαρχία Γκάνσου μεγάλο μέρος της οποίας ισοπεδώθηκε, σταμάτησαν τις προσπάθειες ανάσυρσης επιζώντων για λίγο για να λάβουν μέρος σε μια τελετή στην μνήμη των θυμάτων, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.

Οι σειρήνες ήχησαν καθώς οι πενθούντες, φορώντας λευκά χάρτινα λουλούδια, ορισμένοι ακόμα με τα φτυάρια στα χέρια, έλαβαν μέρος στην σιγή τριών λεπτών στις 10:00 τοπική ώρα.

Οι σημαίες σε όλη τη χώρα και στις πρεσβείες στο εξωτερικό διατάχθηκε να κυματίζουν μεσίστιες, ενώ κάθε δημόσια διασκέδαση–προβολές ταινιών, η λειτουργία καραόκι μπαρ, τα online παιγνίδια, οι ψυχαγωγικές εκπομπές στην τηλεόραση–ανεστάλη, σύμφωνα με κρατικά ΜΜΕ. Η κρατική τηλεόραση μετέδωσε εικόνες από περίπου 10.000 ανθρώπους οι οποίοι συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Τιενανμέν νωρίς σήμερα Κυριακή για να παρακολουθήσουν την ειδική τελετή έπαρσης της σημαίας.

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα οι πρώτες σελίδες των χώρων στο Κινεζικό Διαδίκτυο απέκτησαν μαύρο και λευκό χρώμα σε ένδειξη πένθους, ανέφερε το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο Νέα Κίνα.Κατά τις αρχές, στη Ζιουτσού εξακολουθούν να αγνοούνται 505 άνθρωποι.

Οι αρχές προειδοποίησαν ότι οι σφοδρές βροχοπτώσεις επρόκειτο να συνεχιστούν και σήμερα και προέβλεψαν ότι θα υπάρξουν κι άλλες πλημμύρες, κατολισθήσεις κ.ά., που θα συνεχίσουν να αποτελούν πηγή κινδύνων στην Γκάνσου και στη γειτονική επαρχία Σετσουάν, ανέφερε το Νέα Κίνα.

Στη Σετσουάν αγνοούνταν 38 άνθρωποι μετά τις κατολισθήσεις χθες Σάββατο οι οποίες κατέστρεψαν κτίρια ενός νοσοκομείου στην κομητεία Ουέντσουαν–επίκεντρο του σεισμού του Μαΐου του 2008, ο οποίος είχε αφήσει πίσω του κάπου 87.000 νεκρούς και αγνοούμενους. Περίπου 10.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τις εστίες τους, ενώ οι αρχές μετέτρεψαν σχολεία και δημοτικά κτίρια σε προσωρινά κέντρα υποδοχής αστέγων.

Αλλού στη Γκάνσου, νέες πλημμύρες και κατολισθήσεις στοίχισαν τη ζωή 33 ανθρώπων και άφησαν 63 αγνοούμενους στη Λόνγκναν, κοντά στη Ζιουτσού, κατά το Νέα Κίνα.Η ημέρα μνήμης κηρύχθηκε από την κυβέρνηση όπως ορίζει η παράδοση, στις επτά ημέρες μετά το θάνατο.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε