Παρασκευή, 29 Μαρ.
16oC Αθήνα

Η Κύπρος πρώτο θέμα στα αμερικανικά ΜΜΕ

Η Κύπρος πρώτο θέμα στα αμερικανικά ΜΜΕ

Οι εξελίξεις στην Κύπρο είναι το πρώτο θέμα στις οικονομικές ειδήσεις των αμερικανικών μέσων ενημέρωσης.

Μεταξύ άλλων, καταγράφονται οι τελευταίες εξελίξεις, όπως η αναβολή για αύριο της σύγκλισης της Ολομέλειας της Κυπριακής Βουλής, καθώς και η αναμενόμενη απόφαση της κυπριακής κυβέρνησης να παραμείνουν κλειστές οι τράπεζες μέχρι την Πέμπτη, προκειμένου να αποτραπεί το ενδεχόμενο μαζικής απόσυρσης των καταθέσεων.

Στο σύνολό τους, οι αναλυτές και οικονομολόγοι κάνουν λόγο για απόφαση άνευ προηγουμένου, καθώς είναι η πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της κρίσης της Ευρωζώνης και μετά από ανάλογα πακέτα ενίσχυσης σε Ελλάδα, Πορτογαλία και Ιρλανδία, που «κοινοί» καταθέτες καλούνται να αναλάβουν μέρος του κόστους ενός τέτοιου πακέτου, εκτιμώντας ότι πρόκειται για “επικίνδυνη απόφαση”.

Η μεγαλύτερη κριτική γίνεται για το γεγονός ότι επιβάλλεται κούρεμα ακόμα και στις υποτιθέμενα εξασφαλισμένες, με βάση την ευρωπαϊκή νομοθεσία, καταθέσεις ύψους έως 100.000 ευρώ, κίνηση που χαρακτηρίζεται έως “νομιμοποιημένη ληστεία”.

Αρκετά αμερικανικά ΜΜΕ προβάλλουν δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Σόιμπλε, ο οποίος υποστήριξε ότι η Γερμανία και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πρότειναν να μην επιβληθεί κούρεμα στις καταθέσεις κάτω των 100 χιλιάδων ευρώ, αλλά η πρόταση απορρίφθηκε από την κυπριακή κυβέρνηση, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Τέλος, η απόφαση για την Κύπρο εκτιμάται ότι θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην Ευρωζώνη συνολικά, καθώς αναμένεται να κλονίσει την εμπιστοσύνη στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ανησυχία στο Λευκό Οίκο για τις εξελίξεις στην Κύπρο

 

Ένταση τώρα στην Κύπρο! Πολίτες “πολιορκούν” το Προεδρικό Μέγαρο – Νεαρός κατέβασε τη σημαία στη γερμανική πρεσβεία – ΒΙΝΤΕΟ
“Φτερά” κανουν οι ξένες καταθέσεις από την Κύπρο – Συνωστισμός ρωσικών jet στο αεροδρόμιο

Εκατοντάδες αγανακτισμένοι έξω από την κυπριακή Βουλή
Νέες διαβουλεύσεις για τα υποκαταστήματα των 3 Κυπριακών Τραπεζών στην Ελλάδα

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε