Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Η Λέγκα του Βορρά «σανίδα σωτηρίας» για τον Μπερλουσκόνι

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Το «πράσινο φως» για την υιοθέτηση του ομοσπονδιακού φορολογικού συστήματος με 314 “ναι”, 291 “όχι” και 2 αποχές έδωσε η Βουλή, σε μια απόφαση-σανίδα σωτηρίας για την κυβέρνηση Μπερλουσκόνι.

Ο «καβαλιέρε» είχε συνδέσει την έγκριση του μέτρου με ψήφο εμπιστοσύνης, από την στιγμή που επρόκειτο για πάγιο αίτημα της Λέγκας του Βορρά για να συνεχίσει να στηρίζει την κυβέρνησή του.

Το συγκεκριμένο μέτρο θα πρέπει να επικυρωθεί με υπογραφή του προέδρου της Δημοκρατίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο και πρόκειται να ισχύσει από τον Ιανουάριο του 2014.

Ανάμεσα στα κύρια σημεία του ομοσπονδιακού φορολογικού συστήματος είναι η σταθερή φορολόγηση του 21% επί των εισοδημάτων από ενοικίαση διαμερισμάτων, ο ειδικός φόρος για τους τουρίστες (μέχρι και πέντε ευρώ την ημέρα) και η μείωση του δημοτικού τέλους απορριμμάτων, για ολιγομελείς οικογένειες.

Οι βουλευτές της Λέγκας του Βορρά, αμέσως μετά την έγκριση του μέτρου, σηκώθηκαν από τα έδρανα και πανηγύρισαν, μέσα στην αίθουσα της Βουλής. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, πήρε μέρος στην ψηφοφορία, φορώντας σακάκι με πράσινο μαντίλι στο πέτο, το χαρακτηριστικό σύμβολο της Λέγκας.

“Σε ότι αφορά την πλειοψηφία μας, είμαι απόλυτα ικανοποιημένος. Υπολογίζοντας και τους βουλευτές που είναι απόντες λόγω ασθένειας, έχουμε φτάσει τις 322 ψήφους”, δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Οι σχολιαστές υπενθυμίζουν ότι το “όριο ασφαλείας” της απόλυτης πλειοψηφίας στην βουλή, είναι 316 ψήφοι και ότι με τις μέχρι τώρα “μετεγγραφές” εθνοπατέρων, η μπερλουσκονική κεντροδεξιά, φέρεται να διαθέτει, έως τώρα, 319 βουλευτές. Ο ηγέτης της Λέγκας, Ουμπέρτο Μπόσι, τόνισε ότι “με την ομοσπονδιακή μεταρρύθμιση, πρόκειται να περιορισθούν σημαντικά οι σπατάλες, και να αυξηθεί η ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρονται στους πολίτες”.

Η αντιπολίτευση, όμως, κατακρίνει την όλη αναμόρφωση: “πρόκειται απλώς για μια διαφημιστική εκστρατεία. Στην πραγματικότητα, οι φόροι θα αυξηθούν”, δήλωσε ο ηγέτης του κεντρώου, χριστιανοδημοκρατικού κόμματος, Πιερφερντινάντο Καζίνι.

Αναλυτές εκτιμούν πάντως, ότι μετά την έγκριση του μέτρου αυτού, οι πιθανότητες του Σίλβιο Μπερλουσκόνι να αποφύγει την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, την Άνοιξη, αυξάνονται σημαντικά.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε