Τετάρτη, 24 Απρ.
24oC Αθήνα

Η Λιθουανία στο «τιμόνι» του ΟΑΣΕ από σήμερα

Από την πρώτη μέρα του νέου έτους, η Λιθουανία αναλαμβάνει την προεδρία του Οργανισμού για Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη, διαδεχόμενη το Καζακστάν.

Η Λιθουανία γίνεται το πρώτο κράτος της Βαλτικής που αναλαμβάνει την προεδρία στον ΟΑΣΕ, του οποίου ένα από τα κύρια θέματα ενασχόλησης τα τελευταία χρόνια συνδέεται με τις συνέπειες της διάλυσης της τότε ΕΣΣΔ πριν από 20 χρόνια.

Ένας από τους κύριους στόχους της νέας προεδρίας, όπως συνέβη και με τις δύο προηγούμενες, της Ελλάδας και του Καζακστάν, θα είναι η επίτευξη προόδου στις λεγόμενες “παγωμένες διενέξεις” και συγκεκριμένα στις εδαφικές αντιπαραθέσεις ανάμεσα σε Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν, όπως επίσης ανάμεσα σε Ρωσία και Γεωργία για τη Νότια Οσετία και την Αμπχαζία, καθώς και ανάλογες διαφορές στη Μολδαβία ή στο Κιργκιζιστάν.

Στην παρουσίαση των προτεραιοτήτων της προεδρίας της χώρας του, ο Λιθουανός υπουργός Εξωτερικών, Αουντρόνιους Αζουμπάλις, ανέφερε ακόμη τη βελτίωση της ενεργειακής ασφάλειας και τον αγώνα κατά του εμπορίου ναρκωτικών, ενώ η Λιθουανή πρόεδρος Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε χαρακτήρισε ως κεντρικό στόχο της προεδρίας στον ΟΑΣΕ τις θεσμικές μεταρρυθμίσεις στον Οργανισμό ενόψει μιας στενότερης μελλοντικής συνεργασίας του με τον ΟΗΕ.

Κατά την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των 56 χωρών-μελών του ΟΑΣΕ στην πρωτεύουσα του Καζακστάν, Αστάνα, στις αρχές Δεκεμβρίου, η πρόεδρος της Λιθουανίας τόνισε και την πρόθεση για συνέχιση της βοήθειας προς το Αφγανιστάν, ιδιαίτερα μετά τη μελλοντική αποχώρηση των ξένων υποστηρικτών του.

Στην ίδια Σύνοδο Κορυφής, ο πρόεδρος του Καζακστάν, Νουρζουλτάν Ναζαρμάγιεφ, είχε υπογραμμίσει την επίτευξη προόδου στο θέμα των αντιπαραθέσεων στο χώρο της πρώην Σοβιετικής Ενωσης, κατά τη διάρκεια της προεδρίας της χώρας του στον ΟΑΣΕ, παρά το γεγονός πως τελικά στην Αστάνα δεν βρέθηκε συμβιβαστική λύση για μια ουσιαστική Τελική Διακήρυξη.

Η Λιθουανία, με την ανάδειξη της πρώην Επιτρόπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρμόδιας για τον προϋπολογισμό, Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε, στο ύπατο αξίωμα της χώρας, φαίνεται να έχει κάνει στροφή στην εξωτερική της πολιτική.

Η στροφή αυτή συνίσταται, αφενός στην εγκατάλειψη της υπερβολικά φιλοαμερικανικής στάσης και του γεωγραφικού προσανατολισμού της Λιθουανίας προς Ουκρανία και Καύκασο, που ακολουθούσε ο προκάτοχός της στην προεδρία της χώρας, Βάλντας Ανταμκούς, και αφετέρου στην ανάληψη πρωτοβουλίας για μια προσεκτική προσέγγιση με τη Μόσχα.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε