Παρασκευή, 29 Μαρ.
25oC Αθήνα

Η ΜΙ5 προειδοποιεί: «πιθανό τρομοκρατικό χτύπημα στη Βρετανία»

ΦΩΤΟ REUTERS

Έναν συνεχή και σοβαρό κίνδυνο να γίνει στόχος τρομοκρατικής επίθεσης αντιμετωπίζει η Βρετανία, προειδοποίησε ο επικεφαλής των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών.

Ο Τζόναθαν Έβανς δεν έκρυψε την ανησυχία του για την επικείμενη απελευθέρωση ενός συγκεκριμένου αριθμού κρατουμένων, οι οποίοι «αποτελούν εξτρεμιστικά στοιχεία και κατά πάσα πιθανότητα θα επιστρέψουν σε τρομοκρατικές δραστηριότητες».

Η ΜΙ5, πρόσθεσε, ανησυχεί γιατί υπάρχει μια αυξανόμενη απειλή από τη Σομαλία και την Υεμένη, επισημαίνοντας ότι τρομοκράτες μπορεί να βάλουν στο στόχαστρο τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012 που θα διεξαχθούν στο Λονδίνο. Ταυτόχρονα, η αύξηση των ένοπλων ανταρτών στη Βόρεια Ιρλανδία αποτελεί πάντα έναν «πονοκέφαλο» για τις βρετανικές αρχές.

«Παρόλο που οι επιθέσεις των ανταρτών προς τα παρόν περιορίζονται στη Βόρεια Ιρλανδία, δεν μπορούμε να αποκλείσουμε την πιθανότητα να επεκτείνουν τη δράση τους στη Μεγάλη Βρετανία», επεσήμανε ο Έβανς.

Περισσότερες από 30 επιθέσεις, ή απόπειρες επιθέσεων, από ομάδες ένοπλων ανταρτών της Βόρειας Ιρλανδίας έχουν σημειωθεί φέτος, ενώ πέρυσι έφτασαν τις είκοσι, σημείωσε ο επικεφαλής της MI5.

Η ΜΙ5 ασχολείται και με τη διεθνή τρομοκρατία, κυρίως αυτή που συνδέεται με την αλ Κάιντα. «Το γεγονός ότι αποκαλύπτονται αρκετά συχνά πραγματικές συνωμοσίες αποδεικνύει ότι η αλ Κάιντα και οι ομάδες που συνδέονται με αυτήν έχουν πάντα στόχο να επιτεθούν στη Μεγάλη Βρετανία», δήλωσε ο Έβανς.

Ο Τζόναθαν Έβανς υπογράμμισε επίσης ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2012 που θα διεξαχθούν στο Λονδίνο αποτελούν μία χωρίς προηγούμενο πρόκληση από άποψη ασφάλειας. «Δεν πρέπει να υποτιμήσουμε την πρόκληση που αποτελεί η διασφάλιση της ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων σε ένα περιβάλλον, όπου ο τρομοκρατικός κίνδυνος είναι αυξημένος», επισήμανε.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε