Παρασκευή, 29 Μαρ.
20oC Αθήνα

Η Μαργκό Φοντέν πίσω από το πραξικόπημα του ’50 στον Παναμά

Η Μαργκό Φοντέν πίσω από το πραξικόπημα του ’50 στον Παναμά

Η διάσημη βρετανίδα μπαλαρίνα Μαργκότ Φοντέιν ήταν αναμεμειγμένη σε απόπειρα πραξικοπήματος κατά της κυβέρνησης του Παναμά τη δεκαετία του 1950.

Αυτό αποκαλύπτουν έγγραφα που δόθηκαν στη δημοσιότητα στο Λονδίνο. Το εν λόγω πραξικόπημα στήριζε, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές και ο ηγέτης της Κούβας, Φιντέλ Κάστρο. Η Φοντέιν, η οποία πέθανε το 1991, θεωρείται μία από τις σπουδαιότερες μπαλαρίνες που πέρασαν ποτέ από τη σκηνή του κλασικού μπαλέτου και είχε συνεργαστεί στενά με τον επίσης διάσημο ρώσο χορευτή Ρούντολφ Νουρέγεφ.

Βάσει των εγγράφων η Φοντέιν είχε συλληφθεί για σύντομο χρονικό διάστημα τον Απρίλιο του 1959 στον Παναμά μετά την απόπειρα πραξικοπήματος που σχεδίαζε να πραγματοποιήσει ο παναμέζος σύζυγός της, άλλοτε πρέσβης στο Λονδίνο, με τη βοήθεια 125 κουβανών επαναστατών.

Η συμμετοχή της στην απόπειρα δεν είχε μέχρι σήμερα αποδειχθεί. Ωστόσο τα βρετανικά αρχεία που δημοσιεύονται αναφέρονται σε μια συνομιλία που είχε η χορεύτρια μετά την επιστροφή της στο Λονδίνο με τον τότε υφυπουργό Εξωτερικών Τζον Προφιούμο. Σε αυτήν η Φοντέιν ομολογεί ότι συνάντησε τον Κάστρο, μαζί με τον σύζυγό της, και ότι μετείχε στην απόπειρα πραξικοπήματος.

«Η Μαργκότ Φοντέιν μου επιβεβαίωσε ότι κατά την επίσκεψή τους στην Κούβα, τον Ιανουάριο (1959), ο Φιντέλ Κάστρο υποσχέθηκε στον σύζυγό της να τον βοηθήσει στις απόπειρές του για την ανατροπή του καθεστώτος του Παναμά», δηλώνει ο Προφιούμο σε έναν απολογισμό της συνομιλίας που είχε με τη διάσημη μπαλαρίνα.

«Ήταν βέβαιη ότι η βοήθεια αυτή περιελάμβανε όπλα και άνδρες (…) Επιβεβαίωσε ότι ο Κάστρο υποστήριζε το πραξικόπημα. Μου άφησε να εννοηθεί ότι η επιχείρηση ήταν ευρεία, αλλά χάλασε την τελευταία στιγμή», προσθέτει ο Προφιούμο.

Σε εσωτερικό μνημόνιο του υπουργείου Εξωτερικών υπάρχει η εισήγηση να μην αποκαλυφθούν οι σχέσεις του Κάστρο με την απόπειρα πραξικοπήματος.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε