Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Η Μέρκελ δίνει πίστωση χρόνου στην Ισπανία αλλά όχι στην τραπεζική ένωση

Η Μέρκελ δίνει πίστωση χρόνου στην Ισπανία αλλά όχι στην τραπεζική ένωση

Το Βερολίνο επιθυμεί να δοθεί περισσότερος χρόνος στην Ισπανία, αλλά αντιτίθεται στην “τραπεζική ένωση” ως λύση για την κρίση στην ευρωζώνη

Η γερμανική κυβέρνηση τάχθηκε σήμερα υπέρ της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να δοθεί περισσότερος χρόνος στην Ισπανία για να εξυγιάνει τα δημοσιονομικά της, ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητά της ότι οι αγορές σύντομα θα τιμήσουν «την αποφασιστικότητα» της Μαδρίτης να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις.

   Η Ισπανία ασκεί με αποφασιστικό τρόπο την πολιτική της εξυγίανσης των δημοσιονομικών της και «πιστεύουμε ότι αυτή η αποφασιστικότητα θα φανεί στις αγορές», δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ένας εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.

   «Δεν υπάρχει λόγος να σκληρύνουμε τη διαδικασία εναντίον της Ισπανίας», πρόσθεσε.

   Το Βερολίνο τάσσεται με αυτό τον τρόπο υπέρ της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία επεσήμανε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι είναι έτοιμη να παρατείνει κατά ένα χρόνο το περιθώριο που έχει δοθεί στην Ισπανία για να πετύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους.

   Αυτό σημαίνει ότι η Μαδρίτη θα έχει περιθώριο ως το 2014, και όχι ως το 2013 όπως προβλεπόταν αρχικά, για να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα στο 3% του ΑΕΠ.

   Στο μεταξύ το Βερολίνο σημείωσε ότι δεν βλέπει την άμεση συμβολή που θα είχε μια «τραπεζική ένωση» στην επίλυση της κρίσης στην ευρωζώνη, την οποία προωθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

   «Δεν βλέπουμε πώς τέτοιες σκέψεις θα μπορούσαν να μας βοηθήσουν βραχυπρόθεσμα να ξεπεράσουμε την κρίση», σημείωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών.

   Παραδέχθηκε πάντως ότι «μακροπρόθεσμα» το θέμα μπορεί να εξεταστεί, όμως υπογράμμισε ότι «τον χρόνο» που θα χρειαστεί για την εφαρμογή αυτής της ένωσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

22 Ιουνίου μίνι σύνοδος Μόντι, Ολάντ, Μέρκελ και Ραχόι

Βρισκόμαστε μέσα στην απόλυτη καταιγίδα!

Το μέλλον του ευρώ θα παιχτεί σε Μαδρίτη και Ρώμη

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε