Τετάρτη, 24 Απρ.
19oC Αθήνα

Η Μέρκελ φίμωσε τον Ολάντ!

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Το χάσμα ανάμεσα στην Άνγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ μοιάζει αγεφύρωτο. Όχι μόνο για τα σημαντικά (λέγε με Ελλάδα) αλλά ακόμη και για τα ασήμαντα…

Η Γερμανίδα καγκελάριος και ο Γάλλος πρόεδρος συναντώνται την Πέμπτη στο Βερολίνο, μια μέρα πριν φτάσει στη γερμανική πρωτεύουσα ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς. Αλλά ένα 24ωρο πριν το ραντεβού, διαφωνούν για την κοινή τους δήλωση.

Το Βερολίνο ήθελε να γίνει μια κοινή δήλωση των δυο ηγετών πριν από τη συνάντηση. Το Παρίσι ήθελε προτιμούσε πληρέστερη επικοινωνία με τους δημοσιογράφους. Τελικά, στο τέλος νίκησε η Γερμανία…

«Ο Φρανσουά Ολάντ δεν έχει μιλήσει εδώ και καιρό για την Ελλάδα, επιθυμούσε να επικοινωνήσει περισσότερο» δήλωσε γαλλική διπλωματική πηγή στο Γαλλικό Πρακτορείο. Φυσικά, η ίδια πηγή τόνισε πως «αυτή η διαφορά στον τρόπο επικοινωνίας δεν πάει να πει ότι υπάρχει κάποια διαφορά ουσίας στο θέμα της Ελλάδας ανάμεσα στο Βερολίνο και το Παρίσι».

Η δήλωση των δύο ηγετών προβλέπεται να γίνει κατά την άφιξη του Γάλλου προέδρου στην καγκελαρία στις 20:00 (ώρα Ελλάδας). Το Παρίσι θα προτιμούσε μια κλασική συνέντευξη Τύπου, η οποία θα έδινε στους δημοσιογράφους τη δυνατότητα να θέσουν ερωτήσεις όπως γινόταν ως τώρα κατά την επίσκεψη ενός Γάλλου προέδρου, σύμφωνα με τη γαλλική πηγή.

Η Μέρκελ μοιάζει να επιθυμεί τη μικρότερη δυνατή επικοινωνία προς το παρόν, όσο δεν θα έχει ληφθεί καμιά απόφαση για το ελληνικό θέμα. Και επιμένει να μην αφήσει να φανούν διαφορετικές αποχρώσεις, ανάμεσα στις θέσεις της Γαλλίας και της Γερμανίας.

Αφού η Μέρκελ δεν του έκανε το χατίρι, ο Όλαντ αποφάσισε να μιλήσει μόνος του. Και θα συναντηθεί με τους εκπροσώπους του γαλλικού Τύπου στην πρεσβεία, μετά το τέλος του δείπνο του με την καγκελάριο της Γερμανίας.

Σε ερώτηση του Γαλλικού Πρακτορείου, το προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων αμφισβήτησε ότι η επικοινωνία των δύο ηγετών αποτέλεσε αντικείμενο διαφωνίας. «Πρόκειται ακριβώς για το ίδιο σχήμα με αυτό της 27ης Ιουνίου, όταν η Γερμανίδα καγκελάριος είχε δειπνήσει με τον πρόεδρο», δήλωσαν από το περιβάλλον του Φρανσουά Ολάντ.

Η καγκελαρία δεν θέλησε να σχολιάσει τίποτα όταν επικοινώνησε μαζί της το Γαλλικό Πρακτορείο.

«Η συνάντηση των δύο Ευρωπαίων ηγετών βρίσκεται στο κέντρο ενός διπλωματικού μπαλέτου, στη διάρκεια του οποίου θα μπορούσε να αποφασιστεί μια ελάφρυνση των προϋποθέσεων λιτότητας που επιβάλλονται στην Αθήνα για τη δημοσιονομική στήριξή της», σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τίτλος πρόκληση από την Independent:”Ο Έλληνας ζητιάνος βγήκε στη γύρα”

Α.Σαμαράς στην Bild:Δεν θέλουμε χρήματα αλλά αέρα να ανασάνουμε

”Μαλακώνει” τη στάση της η Μέρκελ για την Ελλάδα;

FT: Μέρκελ-Ολάντ ψάχνουν κοινή γραμμή για την Ελλάδα

Το δίλημμα της Μέρκελ για την Ελλάδα

Μέρκελ και Ολάντ δεν τα βρίσκουν για τη βοήθεια στην Ελλάδα

Συνάντηση Μέρκελ – Ολάντ λίγο πριν δουν τον Σαμαρά

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε