Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

Η Μέρκελ καυχιέται για την επιτυχία της και συγχαίρει τον Σόιμπλε! – Η οργή της αντιπολίτευσης

Η Μέρκελ καυχιέται για την επιτυχία της και συγχαίρει τον Σόιμπλε! – Η οργή της αντιπολίτευσης

Μία μόλις ημέρα μετά την παταγώδη αποτυχία του Eurogroup να βοηθήσει την Ελλάδα, η Μέρκελ στην ολομέλεια του γερμανικού κοινοβουλίου καυχιόταν για την κυβέρνησή της και την πλούσια χώρα της προκαλώντας την οργή της αντιπολίτευσης που ζήτησε άμεση ελάφρυνση για τη χώρα μας!

Μπορεί η Ελλάδα και η αδυναμία του τελευταίου Eurogroup να καταλήξει σε συμφωνία, να αναδείχθηκαν σε κεντρικά θέματα της σημερινής συνεδρίασης της ολομέλειας του γερμανικού Κοινοβουλίου, στο πλαίσιο της συζήτησης για τον προϋπολογισμό του 2013, ωστόσο η καγκελάριος δεν έδειξε να “καίγεται” κιόλας αφού ανέφερε ότι υπάρχουν κάποιες πιθανότητες να εξευρεθεί λύση για την Ελλάδα στην επόμενη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης. Η κ. Μέρκελ, προειδοποίησε ότι η διαδικασία θα είναι αργή και ότι τα προβλήματα δεν θα λυθούν με τη μία, απέφυγε να αναφερθεί στην εκπλήρωση των υποχρεώσεων της Ελλάδας ή ακόμη και στους λόγους αποτυχίας του ολονύχτιου Eurogroup, ενώ δεν παρέλειψε να συγχαρεί και να ευχαριστήσει τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για την προσπάθειά του.

"Έδιναν κι έπαιρναν" τα χαμόγελα σήμερα στο γερμανικό κοινοβούλιο

Η σημερινή εμφάνιση της καγκελαρίου στη Βουλή επρόκειτο να είναι θριαμβική. Ο προϋπολογισμός του 2013 φέρνει πιο κοντά από ό,τι είχε προγραμματιστεί τη στιγμή του μηδενικού δανεισμού για τη Γερμανία. Η κ. Μέρκελ χαρακτήρισε την κυβέρνησή της ως την «πλέον επιτυχημένη μετά την επανένωση της χώρας» και υποσχέθηκε θέσεις εργασίας και κοινωνικό κράτος. Η εμπλοκή ωστόσο στην κρίση χρέους της ευρωζώνης δεν της επέτρεψε να επικεντρώσει την προσοχή της στις επιτυχίες της κυβέρνησής της, ενώ την κατέστησε ευάλωτη στις επιθέσεις της αντιπολίτευσης.

Ο υποψήφιος των σοσιαλδημοκρατών για την καγκελαρία, Πέερ Στάινμπρουκ, παραδέχθηκε ότι η Γερμανία βρίσκεται, εν μέσω κρίσης, σε καλύτερη θέση από πολλές άλλες χώρες, απέδωσε ωστόσο το πλεονέκτημα σε προσπάθειες που είχαν γίνει πολύ πριν αναλάβει η σημερινή κυβέρνηση. «Η Γερμανία είναι ανάμεσα στις άλλες χώρες σαν την Αλίκη στη χώρα των Θαυμάτων, όχι όμως χάρη στην κυβέρνηση, αλλά μάλλον παρά την κυβέρνηση», δήλωσε ο σοσιαλδημοκράτης υποψήφιος και προσέθεσε ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός, ασχολούμενος με τις εσωτερικές έριδες, δεν εκμεταλλεύθηκε τις εποχές ευημερίας προκειμένου να εξασφαλίσει το μέλλον. Κατηγόρησε δε την κ. Μέρκελ για έλλειψη οράματος στη διαχείριση των προβλημάτων τόσο της Γερμανίας όσο και της Ευρώπης. «Έφτασε η ώρα. Πρέπει να δώσετε μια ουσιαστική ελάφρυνση στην Ελλάδα», δήλωσε σε έντονο ύφος ο κ. Στάινμπρουκ.

Την κυβέρνηση και την ίδια την καγκελάριο υπερασπίστηκε ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) και κυβερνητικός εταίρος Ράινερ Μπρούντερλε, υπενθυμίζοντας καταρχήν ότι και ο ίδιος ο υποψήφιος του SPD μιλούσε κάποτε για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, αλλά σήμερα έχει διαφορετική άποψη. Αναφερόμενος ο ίδιος στην Ελλάδα, τόνισε ότι πρέπει τα μέτρα και οι μεταρρυθμίσεις που ψηφίστηκαν, να εφαρμοστούν.

Αναξιόπιστη και ασυνεπή ωστόσο βλέπει την Ευρώπη και την Γερμανία έναντι της Ελλάδας ο υποψήφιος των Πρασίνων για τις ομοσπονδιακές εκλογές, Γιούργκεν Τριτίν, ο οποίος τόνισε: «Λέγαμε στην Αθήνα ότι θα δείξουμε αλληλεγγύη εφόσον εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της και τώρα που η ίδια η τρόικα το βεβαιώνει, ποιος είναι ο αναξιόπιστος; Η Ελλάδα ή η Ευρώπη;». Ο ίδιος κατηγόρησε την κ. Μερκελ ότι δεν λέει στους Γερμανούς «ούτε τη μισή αλήθεια» όσον αφορά την Ευρώπη και την κρίση του ευρώ και δεν παραδέχεται ότι η διάσωση της Ελλάδας σημαίνει περισσότερα χρήματα. «Ποτέ έως τώρα η φήμη μας δεν ήταν τόσο κακή, ποτέ δεν υπήρξαμε πιο απομονωμένοι», υποστήριξε ο υποψήφιος των Πρασίνων, σχολιάζοντας την ευρωπαϊκή πολιτική του Βερολίνου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Χάσμα! Αξιωματούχος: “Ευρώπη και ΔΝΤ δεν βρίσκονται αληθινά κοντά σε συμφωνία!”

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε