Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Η Μέρκελ “σέρνει” τον Σαρκοζί και όλη την ευρωζώνη

(ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI)
(ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI)

Πλέον δεν μιλάμε για τη… μηχανή που οδηγεί το τρένο της Ευρώπης, αλλά για πραγματική επιβολή πολιτικών και καταστάσεων

Το Παρίσι χθες ουσιαστικά αναγκάστηκε να “προσδεθεί” στη λογική του Βερολίνου.

Ο Γάλλος Πρόεδρος μίλησε για ταυτόσημες απόψεις παρά το ότι οι Γάλλοι εμφανίζονταν να έχουν τελείως διαφορετική άποψη για το πως θα λυθεί η κρίση στην ευρωζώνη.

Πλέον ο Νικολά Σαρκοζί λέει (και αυτός μετά την Άγκελα Μέρκελ) ότι δεν συζητά το θέμα του ευρωομολόγου, αντιθέτως (όπως και η Άγκελα Μέρκελ) λέει ότι είναι ένας μη συμβατικός δανεισμός και … προτιμά πλέον και αυτός την αλλαγή των συνθηκών που θα … επανιδρύσουν την Ένωση μέσω πιο αυστηρών κανόνων, κυρίως σε δημοσιονομικό επίπεδο.

Ουσιαστικά το Παρίσι απάντησε “μάλιστα” στις διαταγές του Βερολίνου.

Όπως είπε ξεκάθαρα ο Νικολά Σαρκοζί «δεν έχουμε άλλη επιλογή παρά να συνεργαστούμε με τη Γερμανία» για την επίλυση της κρίσης.

Όπως ακούγαμε, μέρες τώρα στα… γερμανικά, ακούσαμε και στα… γαλλικά πως η συνθήκη του Μάαστριχτ με την οποία ούτως ή άλλως οι χώρες έχουν εκχωρήσει κυριαρχικά δικαιώματα δεν είναι επαρκής.

Πλέον και ο Γάλλος Πρόεδρος λέει ότι η ΕΚΤ είναι ανεξάρτητη και δεν πρέπει να πιεστεί να “τυπώσει χρήμα” και επιπλέον προσθέτει, όπως οι Γερμανοί ότι πρέπει να ακολουθηθεί ο λεγόμενος χρυσός κανόνας, να μπει στο σύνταγμα κάθε χώρας ο όρος για ελάττωση του δημοσιονομικού ελλείμματος.

Όχι τυχαία η γερμανική πλευρά την ίδια ώρα, δια του γνωστού κ. Ρέσλερ αρχίζει ήδη να μιλά για όριο στο έλλειμμα στο 2% από 3% που είναι σήμερα στην ευρωζώνη.

Ταυτόχρονα Παρίσι και Βερολίνο κρατούν στόματα κλειστά, δεν έχουν διαρρεύσει το παραμικρό για το περιβόητο σχέδιό τους, αν και σήμερα στην ομιλία της στο κοινοβούλιο της Γερμανίας, μάλλον, θα δώσει πρόγευση των προθέσεων. Οι λεπτομέρειες στη Σύνοδο Κορυφής στις 9 του μήνα.

Διαβάστε επίσης:

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε