Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

“Η Μέρκελ θα πέσει” εάν δεν στηρίξει την Ευρωζώνη

“Η Μέρκελ θα πέσει” εάν δεν στηρίξει την Ευρωζώνη

Ο Όπερμαν υποστήριξε ότι ο λαϊκιστικός τόνος και οι παλινωδίες όσον αφορά την πολιτική που ακολουθεί η Μέρκελ επιδείνωσαν τις κρίσεις χρέους στην ευρωζώνη και έπληξαν την εικόνα της χώρας.

Η κυβέρνηση της καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ είναι πιθανό να πέσει πολύ σύντομα, αν η καγκελάριος αποτύχει να πείσει τους ‘αντάρτες’ στο συνασπισμό της να ψηφίσουν υπέρ της ενίσχυσης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ), εκτιμά σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς ο Τόμας Όπερμαν, ηγετικό στέλεχος των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Γερμανία.

«Ο συνασπισμός είναι ήδη μια πολιτική αποτυχία», δήλωσε ο Όπερμαν.

«Πολλοί βουλευτές αντιλαμβάνονται ότι εάν αυτή (η Μέρκελ) δεν εξασφαλίσει μια πλειοψηφία στις τάξεις του συνασπισμού, τότε το τέλος ενδέχεται να έλθει πολύ γρήγορα για την κυβέρνησή της».

Πρόσθεσε όμως ότι ο κίνδυνος να πέσει ο συνασπισμός, καθώς και οι τροπολογίες που έγιναν στο νομοσχέδιο το οποίο δίνει στη γερμανική βουλή μεγαλύτερο ρόλο στην μελλοντική παροχή δανείων από την ΕΕ, ενδέχεται να κινητοποιήσουν τους συντηρητικούς της Μέρκελ και τους Ελεύθερους Δημοκράτες και να τους ωθήσουν να ταχθούν υπέρ της.

Η Μπούντεσταγκ, η κάτω βουλή της Γερμανίας, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι πρόκειται να εγκρίνει το νομοσχέδιο για το ΕΤΧΣ κυρίως επειδή το SPD και οι Πράσινοι το υποστηρίζουν.

Αλλά η Μέρκελ αντιμετωπίζει ένα έντονο αντάρτικο και θα αποτελέσει σημαντικό πλήγμα για την ίδια το να αναγκαστεί να στηριχθεί στην αντιπολίτευση.

Μια προκαταρτική διαδικασία εντός των κομματικών γραμμών χθες έδειξε ότι η πλειοψηφία που διαθέτει είναι εξαιρετικά ισχνή και θα πρέπει να καταβάλει κι άλλη προσπάθεια να πείσει τους διαφωνούντες ακόμα και στο δικό της κόμμα, τη Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU).

Οι προτάσεις να αποκτήσει το ΕΤΧΣ επιπλέον ισχύ ή κεφάλαια μέσω της μόχλευσής του δεν συνέβαλαν να μεταπειστούν οι ‘αντάρτες’ –μάλλον το αντίθετο– παρά τις επανειλημμένες διαψεύσεις από πλευράς του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε των πληροφοριών ότι τα 440 δισ. ευρώ θα αυξηθούν, παρατήρησε ο Όπερμαν.

«Η άρνηση του Σόιμπλε δεν ήταν αρκετά σαφής. Πολλοί πιστεύουν ότι οι φήμες μπορεί να αποδειχθεί ότι είναι αλήθεια. Υπάρχουν αμφισβητήσεις για την διάψευση. Αυτό δεν αυξάνει την αξιοπιστία της όλης προσπάθειας», είπε.

Ο Όπερμαν κατηγόρησε την Μέρκελ ότι η πολιτική διαχείριση της κρίσης που έχει ακολουθήσει είναι «καταστροφική», καθώς η προσέγγισή της χαρακτηρίστηκε από συχνούς ελιγμούς, έλλειψη συνοχής και οράματος.

«Η κα Μέρκελ κατέστησε την κρίση χειρότερη με τις λαϊκιστικές της επιθέσεις ειδικά εναντίον των χωρών του νότου».

«Η κυβέρνηση δεν έχει καμιά σαφή ιδέα για το πού θέλει να πάει. Σύρεται από τις αγορές και τα άσχημα εκλογικά της αποτελέσματα. Δεν βασίστηκε σε ένα ξεκάθαρο όραμα για το πώς μπορεί να επιτευχθεί η πολιτική και οικονομική ενότητα στην ευρωζώνη. Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης θα έπρεπε να αναλάβει ηγετικό ρόλο. Αυτό δεν φαίνεται πουθενά. Η κυρία Μέρκελ αντιστέκεται στο να αναλάβει την ηγεσία στην Ευρώπη. Ενδιαφέρεται μόνο να κρατήσει την εξουσία στην δική της χώρα».

Το SPD και οι Πράσινοι προσπαθούν να εμφανιστούν ως πιστοί ευρωπαϊστές και μια εναλλακτική λύση στην Μέρκελ. Ο Όπερμαν τόνισε ότι ο στόχος του κόμματός του είναι να κάνει μια σαφή, μακροπρόθεσμη δέσμευση στην Ευρώπη, να προωθήσει την οικονομική και χρηματοοικονομική διακυβέρνηση της ευρωζώνης και πολιτικές τόνωσης της ανάπτυξης, καθώς και την επιβολή ενός φόρου στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε