Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

Η Μονόπολη έγινε 75 ετών!

Το δημοφιλές, σε όλο τον κόσμο, επιτραπέζιο παιχνίδι έχει γενέθλια.

Η Μονόπολη που μεγάλωσε γενιές και γενιές, έγινε 75 ετών.

Η ιστορία της ξεκίνησε πριν ακόμα γεννηθεί. Το 1904, η Ελίζαμπεθ Μάτζι Φίλιπς, δημιούργησε ένα παιχνίδι, μέσω του οποίου ήλπιζε να μπορέσει να εξηγήσει την απλή θεωρία των φόρων του Χένρι Τζωρτζ. Σύμφωνα με αυτή, αν οι άνθρωποι έχουν κέρδη από την περιουσία τους, άσχετα με το μέγεθός της, τελικά όλη η περιουσία θα καταλήξει νομοτελειακά στα χέρια ενός και μόνο ανθρώπου. Το παιχνίδι της, “Το Παιχνίδι του Νοικοκύρη”, εκδόθηκε λίγα χρόνια αργότερα.

Στις αρχές της δεκαετίας του 30 και μετά από πολλές παραλλαγές του παιχνιδιού, δημιουργήθηκε ένα επιτραπέζιο με το όνομα “Monopoly” και πωλούνταν από τους Αδελφούς Πάρκερ. Από τότε μέχρι σήμερα αρκετοί άνθρωποι έχουν συνεισφέρει στον σχεδιασμό και στην εξέλιξη του παιχνιδιού.

Η επίσημη μασκώτ του παιχνιδιού είναι ο “Πλούσιος Θείος με τα Σακιά”, ο οποίος πρωτοεμφανίστηκε στις κάρτες “Εντολής” και “Απόφασης” το 1936. Απ’ το 1985, εμφανίζεται στο δεύτερο όμικρον “O” της λέξης Monopoly σαν μέρος του λογότυπου. Η Hasbro “ανέστησε” επίσημα τον χαρακτήρα ως Κύριο Monopoly (Mr. Monopoly) το 1998. 10 χρόνια αργότερα, άλλαξε για άλλη μια φορά εμφάνιση και βρέθηκε πίσω από το λογότυπο του παιχνιδιού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, το 1941 δημιουργήθηκε μια ειδική έκδοση για τους κρατούμενους από τους Ναζί του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Μέσα στα παιχνίδια υπήρχαν κρυμμένοι χάρτες, πυξίδες, αληθινά χρήματα και άλλα χρήσιμα αντικείμενα για απόδραση και μοιράστηκαν στους κρατούμενους από τον Ερυθρό Σταυρό.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε