Τρίτη, 19 Μαρ.
13oC Αθήνα

Η Μόσχα μειώνει τη διπλωματική παρουσία των ΗΠΑ στη Ρωσία μετά τις αμερικανικές κυρώσεις

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS

Η Ρωσία πρόκειται να μειώσει τη διπλωματική παρουσία των Ηνωμένων Πολιτειών στο έδαφός της ως απάντηση στην ψήφιση από το αμερικανικό Κογκρέσο νέων κυρώσεων εις βάρος της οι οποίες δείχνουν, όπως υποστηρίζει, “ρωσοφοβία”, ανέφερε σήμερα σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών.

Πιο συγκεκριμένα, η Μόσχα ζήτησε από την Ουάσινγκτον να μειώσει, από την 1η Σεπτεμβρίου, σε 455 τον αριθμό των μελών του προσωπικού της πρεσβείας και των προξενείων της στη Ρωσία και αναστέλλει τη χρήση από την αμερικανική πρεσβεία μιας κατοικίας στην περιφέρεια της ρωσικής πρωτεύουσας και αποθηκών.

Με τη μείωση αυτή ο αριθμός των μελών του προσωπικού των αμερικανικών αντιπροσωπειών θα βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο με εκείνον του προσωπικού των ρωσικών αντιπροσωπειών στις Ηνωμένες Πολιτείες, διευκρίνισε το υπουργείο, το οποίο «επιφυλάσσεται του δικαιώματος» να λάβει νέα μέτρα εναντίον των αμερικανικών «συμφερόντων».

Η αμερικανική Γερουσία ενέκρινε χθες κυρώσεις κατά της Ρωσίας για τη φερόμενη ανάμιξή της στις προεδρικές εκλογές. Το κείμενο αυτό, το οποίο κατήγγειλε η Μόσχα αλλά επικρίθηκε και από την Ευρωπαϊκή Ένωση επειδή μπορεί να πλήξει ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, θα πρέπει τώρα να υποβληθεί στον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος μπορεί να το υπογράψει ως έχει ή να θέσει βέτο.

Η απόφαση αυτή «δείχνει πως οι σχέσεις με τη Ρωσία έχουν καταστεί όμηροι των εσωτερικών πολιτικών συγκρούσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες» , καταγγέλλει το ρωσικό υπουργείο κάνοντας λόγο για «εκβιασμό με σκοπό να μειωθεί η συνεργασία ξένων εταίρων με τη Ρωσία».

«Παρά τις συνεχείς επιθέσεις της Ουάσινγκτον, έχουμε συμπεριφερθεί με υπεύθυνο τρόπο και με αυτοσυγκράτηση και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε, και δεν είχαμε απαντήσει μέχρι σήμερα σε αυτές τις πρόδηλες προκλήσεις», συνεχίζει το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών. «Ωστόσο, τα τελευταία γεγονότα δείχνουν πράγματι πως η ρωσοφοβία και η επιδίωξη της αντιπαράθεσης είναι βαθιά ριζωμένες σε ορισμένους κύκλους που είναι καλά γνωστοί στις Ηνωμένες Πολιτείες», συνεχίζει η ίδια πηγή.

«Σε περίπτωση που υπάρξουν νέες μονομερείς ενέργειες των αμερικανικών αρχών που θα αφορούν τη μείωση του αριθμού των διπλωματών μας στις ΗΠΑ, θα υπάρξει αντίστοιχη απάντηση», αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, αναφερόμενος στα μέτρα που ελήφθησαν σε βάρος των αμερικανών διπλωματών τα οποία ανακοίνωσε σήμερα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, είπε ότι η Μόσχα δεν περίμενε τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραπ να εγκρίνει με την υπογραφή του την απόφαση της Γερουσίας, επειδή μετά την απόφαση αυτή στην ουσία το ζήτημα θεωρείται τετελεσμένο.

«Στην περίπτωση αυτή μεγαλύτερη σημασία έχει προφανώς η μορφή με την οποία διατυπώθηκε [το νομοσχέδιο] από τη Γερουσία. Από τεχνικής απόψεως η διατύπωση αυτή νομίζουμε ότι είναι σχεδόν τελική». Ο Πεσκόφ επιβεβαίωσε πως την απόφαση του υπουργείου Εξωτερικών για τη λήψη αντίμετρων ως απάντηση για τις νέες αμερικανικές κυρώσεις επικύρωσε ο πρόεδρος Πούτιν. «Παρόμοια μέτρα δεν μπορούν να ληφθούν χωρίς την έγκριση του προέδρου», είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Κατά την επίσκεψή του χθες στη Φινλανδία, ο Βλαντίμιρ Πούτιν είχε πει πως η Ρωσία οφείλει να απαντήσει στη «θρασύτητα» των Ηνωμένων Πολιτειών. «Βλέπουμε απλώς μια αύξηση της αντιρωσικής υστερίας», υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Είναι πολύ λυπηρό που οι ρωσο-αμερικανικές σχέσεις θυσιάζονται” στο βωμό εσωτερικών σκοπιμοτήτων.

Η μείωση της αμερικανικής παρουσίας που ανακοινώθηκε είχε ήδη προβλεφθεί τον περασμένο Δεκέμβριο μετά την απέλαση που αποφάσισε ο Μπαράκ Ομπάμα 35 προσώπων που φέρονταν ως μέλη των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών και το κλείσιμο δύο ρωσικών οικημάτων στη Νέα Υόρκη και στην πολιτεία Μέριλαντ, κοντά στην Ουάσινγκτον, που φέρονταν ως βάσεις που χρησιμοποιούσαν ρώσοι πράκτορες. Ο Πούτιν είχε επιλέξει εντέλει να μην ανταποδώσει.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε