Παρασκευή, 26 Απρ.
17oC Αθήνα

Ρωσία: Παρατείνεται για 24 ώρες η κατάπαυση πυρός στο Χαλέπι

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει δώσει εντολή ώστε η “ανθρωπιστική παύση” στη συριακή πόλη Χαλέπι να παραταθεί για άλλες 24 ώρες, δηλαδή έως τις 19:00 της Παρασκευής ώρα Ελλάδας, ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Το υπουργείο, σε μια δήλωση που αποδίδεται στον υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού, ανέφερε επίσης ότι η κυβέρνηση του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ υποστηρίζει την παράταση της εκεχειρίας.
Ο ΟΗΕ ανέφερε από την πλευρά του πως η Ρωσία έχει δεχθεί να παρατείνει την εκεχειρία αυτή έως το βράδυ του Σαββάτου.

Η Ρωσία γνωστοποίησε στον ΟΗΕ ότι θα σταματήσει να βομβαρδίζει το Χαλέπι για 11 ώρες κάθε ημέρα επί τέσσερις ημέρες, όμως αυτό δεν είναι αρκετό για να επιτευχθεί μια ευρύτερη συμφωνία ώστε οι αντάρτες να φύγουν από την πολιορκημένη συριακή πόλη, ανακοίνωσαν σήμερα τα Ηνωμένα Έθνη.

Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Συρία Στάφαν ντε Μιστούρα χαρακτήρισε «μονομερή κατάπαυση του πυρός» και ευπρόσδεκτες αυτές τις καθημερινές παύσεις των επιθέσεων ώστε να καταστεί δυνατή η απομάκρυνση τραυματιών και ασθενών, όμως το πακέτο της κατάπαυσης του πυρός απαιτεί επίσης από τους αντάρτες της οργάνωσης Τζαμπάτ Φάτεχ αλ-Σαμ να συμφωνήσουν να εγκαταλείψουν την πόλη και από τη συριακή κυβέρνηση να εγγυηθεί ότι η τοπική διοίκηση θα συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά της.
Ο σύμβουλος του ΟΗΕ για ανθρωπιστικές υποθέσεις Γιαν Έγκελαντ δήλωσε πως ελπίζει ότι οι πρώτες «μερικές εκατοντάδες» ασθενείς και τραυματίες θα καταστεί δυνατό να απομακρυνθούν αύριο από την πόλη και θα κατευθυνθούν είτε στο ελεγχόμενο από την κυβέρνηση δυτικό Χαλέπι είτε στην ανταρτοκρατούμενη Ιντλίμπ, ανάλογα με το τι θα επιλέξουν.
Ο Έγκελαντ δήλωσε επίσης πως ο ΟΗΕ θέλει να παρατείνει τις παύσεις των εχθροπραξιών μέχρι και τη Δευτέρα και πρόσθεσε πως εξακολουθεί να μην υπάρχει συμφωνία όσον αφορά τη μεταφορά τροφίμων στην πολιορκημένη ζώνη, όμως ο ΟΗΕ εργάζεται 24 ώρες το 24ωρο για να λάβει τις απαραίτητες άδειες από τη συριακή κυβέρνηση.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε