Πέμπτη, 25 Απρ.
23oC Αθήνα

Η Μπετανκούρ κατέθεσε αλλά στην… έπαυλή της!

Αστυνομικοί έξω από το σπίτι της χρυσής κληρονόμου της L'oreal Λιλιάν Μπετανκούρ. ΦΩΤΟ REUTERS
Μετά τη χρυσή κληρονόμο θα εξεταστεί για την υπόθεση της φοροδιαφυγής ο υπουργός Ερίκ Βερτ

Η πλουσιότερη γυναίκα της Ευρώπης δέχτηκε χθες στην έπαυλή της στο Παρίσι την επίσκεψη των γαλλικών ανακριτικών αρχών για το πολιτικο-οικονομικό σκάνδαλο που εμπλέκει τη χρυσή κληρονόμο της μεγαλύτερης εταιρείας καλλυντικών στον κόσμο με τον πολιτικό κόσμο της χώρας.
 
Ηταν 11 η ώρα χθες το πρωί στο Παρίσι, όταν η 87χρονη Λιλιάν Μπετανκούρ δέχτηκε στο σπίτι της, στο αριστοκρατικό προάστιο Νεϊγίσυρ-Σεν, τους ανακριτές οι οποίοι την εξέτασαν επί δύο ώρες και ένα τέταρτο για να έχουν τη δική της εκδοχή στην ιστορία. Ο δικηγόρος της δήλωσε ότι η πελάτισσά του, η οποία επέστρεψε για αυτόν τον σκοπό από τις διακοπές της στην Ισπανία, κατέθεσε με την ιδιότητα της μάρτυρος και όχι της κατηγορουμένης και ότι έδωσε τη συγκατάθεσή της για να γίνει έρευνα και στο γραφείο της γραμματείας της.

Σήμερα αναμένεται να εξεταστεί για την ίδια υπόθεση ο υπουργός Εργασίας Ερίκ Βερτ. Οι ανακριτές ρώτησαν την κυρία Μπετανκούρ για τους τραπεζικούς λογαριασμούς της στην Ελβετία και για ένα νησάκι ιδιοκτησίας της στο σύμπλεγμα των Σεϋχελλών, το οποίο φαίνεται ότι δεν έχει δηλώσει στις γαλλικές φορολογικές αρχές. Για τα εν λόγω περιουσιακά στοιχεία γίνεται αναφορά σε ηχογραφημένες συνομιλίες της γηραιάς κληρονόμου με τον οικονομικό της σύμβουλο που έγιναν από έναν πρώην μπάτλερ της και διέρρευσαν σε γαλλικά μέσα ενημέρωσης.

 
Από τις ίδιες συνομιλίες προκύπτει ότι η μεγαλύτερη μέτοχος της L΄Οreal ενίσχυσε οικονομικά τον πρόεδρο Σαρκοζί για την προεκλογική εκστρατεία του 2007 μέσω του «ταμία» του, που ήταν τότε ο κ. Βερτ. Οι ενισχύσεις αυτές υπερκάλυπταν το πλαφόν που θέτει η γαλλική νομοθεσία για αυτόν τον σκοπό. Ο κ. Βερτ διετέλεσε υπουργός Οικονομικών και έχει διαψεύσει ότι- για ευνόητους λόγους- συγκάλυψε τις φορολογικές ατασθαλίες της κυρίας Μπετανκούρ.
 
Η υπόθεση Μπετανκούρ, που ξεκίνησε από τη δικαστική διένεξη της γηραιάς κληρονόμου με την κόρη της για την τύχη της περιουσίας της, πήρε χθες νέα διάσταση με τη δημοσίευση στην εφημερίδα «Le Μonde» μια διαθήκης της κυρίας Μπετανκούρ με ημερομηνία 23 Δεκεμβρίου 2007 με την οποία ορίζει ως καθολικό κληρονόμο της τον κοσμικό φωτογράφο Φρανσουά-Μαρί Μπανιέ και αναφέρει ότι σε περίπτωση θανάτου του τα δικαιώματά του εκχωρούνται στο σύντροφό του Μαρτέν ντ΄Οργκεβάλ.

Ο δικηγόρος της διευκρίνισε όμως ότι η διαθήκη αυτή έχει έκτοτε τροποποιηθεί. Η κυρία Μπετανκούρ ανακοίνωσε ότι έχει εκχωρήσει στην κόρη και στους εγγονούς της ολόκληρη τη συμμετοχή της στη L΄Οreal, αξίας 14,5 δισ. ευρώ και ότι έχει κρατήσει για τον εαυτό της μόνο τα μερίσματα.

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε