Πέμπτη, 18 Απρ.
22oC Αθήνα

Η Ν. Κορέα σε συναγερμό μετά το θάνατο του Κιμ – Ανησυχία στη Δύση

ΦΩΤΟ REUTERS

«Κόκκινος συναγερμός» ήχησε στη Νότια Κορέα μόλις έγινε γνωστός ο θάνατος του ηγέτη της Βόρειας Κορέας.

Σύμφωνα με το Γενικό Επιτελείο Στρατού μετέδωσε ότι ο βορειοκορεατικός στρατός έχει εντείνει την δραστηριότητά του κατά μήκος των κοινών συνόρων, γι’ αυτό και τα μέτρα ασφαλείας στην κορεατική μεθόριο ενισχύθηκαν από τις νοτιοκορεατικές και τις αμερικανικές δυνάμεις.

Τυπικά, Βόρεια και Νότια Κορέα παραμένουν σε εμπόλεμη κατάσταση μετά τον Πόλεμο της Κορέας (1950-53) που έληξε με κατάπαυση του πυρός αντί με ειρηνευτική συμφωνία.

Το πυρηνικό πρόγραμμα της Πιόνγιανγκ (μια απόφαση του Κιμ που έφερε την απομόνωση της χώρας του) ήρθε να επιδεινώσει ακόμη περισσότερο τις σχέσεις των δυο κρατών. Όπως και ο βομβαρδισμός, τον Νοέμβριο του 2010 ενός νοτιοκορεατικού νησιού και η βύθιση νοτιοκορεατικής φρεγάτας τον Μάρτιο του 2010, την οποία η Σεούλ καταλογίζει στην Πιονγκγιάνγκ αλλά εκείνη το διαψεύδει.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι παραμένει σε στενή επαφή με την Ιαπωνία και την Νότια Κορέα, ενώ ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο της Νότιας Κορέας Λι Μγιουνγκ-Μπακ.

Στο Τόκιο, ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Γιοσιχίκο Νόντα συγκρότησε ομάδα διαχείρισης κρίσης για να παρακολουθήσει τις εξελίξεις, ενώ αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι ο υπουργός Εξωτερικών Κοΐσιρο Γκέμπα είχε επαφές με την Ουάσινγκτον και τη Σεούλ ώστε να είναι σε θέση να ανταποκριθούν σε οποιαδήποτε κατάσταση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κιμ Γιονγκ Ιλ: Ένας δυνάστης bon viveur

Σαν να έχασαν έναν δικό τους άνθρωπο – Κορέα, ένα έθνος σε πένθος

Πέθανε ο ηγέτης της Β. Κορέας Κιμ Γιογκ-Ιλ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε