Παρασκευή, 26 Απρ.
17oC Αθήνα

Η.Π.Α: Απορρίφθηκε η πρόταση για αύξηση του χρέους

Η αμερικανική Γερουσία απέρριψε την πρόταση των Δημοκρατικών για αύξηση του ορίου χρέους της χώρας, την ώρα που οι αμερικάνοι βουλευτές επεξεργάζονται μία άλλη πρόταση η οποία φαίνεται ότι θα γίνει δεκτή και από τα δύο κόμματα.

Με ψήφους 50 υπέρ και 49 κατά το νομοσχέδιο του επικεφαλής της ομάδας των Δημοκρατικών στη Γερουσία Χάρι Ριντ δεν κατάφερε να συγκεντρώσει τις 60 ψήφους που ήταν απαραίτητες για την έγκρισή του από τη Γερουσία.

Εξάλλου ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο Ρεπουμπλικάνος Τζον Μπένερ, έστειλε σήμερα ένα e- mail στους Ρεπουμπλικάνους συναδέλφους του στο οποίο αναφέρει ότι “οι συζητήσεις (για τη νέα πρόταση) κινούνται στη σωστή κατεύθυνση, όμως πρέπει να επιλυθούν σοβαρά θέματα”.

Κάποια από τα στοιχεία του νομοσχεδίου του Ριντ αναμένεται να υιοθετηθούν στη νέα δικομματική πρόταση οποία ενδέχεται να οριστικοποιηθεί σήμερα.

“Ο διακανονισμός που επεξεργαζόμαστε με τον επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων, την κυβέρνηση και άλλους δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμη”, δήλωσε ο Ριντ στη Γερουσία μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας. “Είμαστε αισιόδοξοι και πιστεύουμε ότι θα μπορέσει να γίνει”.

Προειδοποίησε άλλωστε τους γερουσιαστές να μην απομακρυνθούν από το Καπιτώλιο για την περίπτωση που διεξαχθεί μία νέα ψηφοφορία.

Πληροφορίες και διαψεύσεις

Δεν υπάρχει συμφωνία για την αύξηση του ορίου του χρέους των ΗΠΑ, όπως ανέφερε σήμερα ο επικεφαλής Επικοινωνίας του Λευκού Οίκου Νταν Φάιφερ στο λογαριασμό του στο twitter, ενώ πρόσθεσε ότι “πολλές κακές πληροφορίες ακούγονται εκεί έξω”.

Εκπρόσωποι και από τα δύο κόμματα έχουν δηλώσει ότι βρίσκονται κοντά στην εξεύρεση λύσης και διαβεβαίωσαν τις αγορές ότι οι ΗΠΑ θα αποφύγουν την χρεοκοπία. “Παρά τις αναφορές, δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία”, ανέφερε ο Φάιφερ στο twitter.

Ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία Μιτς Μακόνελ μιλώντας στο ειδησεογραφικό κανάλι CNN δήλωσε  ότι οι διαπραγματεύσεις που αφορούν το όριο του χρέους βρίσκονται “πολύ κοντά” στην επίτευξη συμφωνίας.

Ο Μακόνελ εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι με την αύξηση του ορίου του χρέους θα αποφευχθεί η στάση πληρωμών ενώ ταυτόχρονα δεν θα αυξηθούν οι φόροι.

Στην ερώτηση αν η συμφωνία θα επιτευχθεί την Κυριακή, ο Μακόνελ απάντησε ότι κάτι τέτοιο θα γίνει “σύντομα”, σημειώνοντας ότι πιστεύει πως είναι σε θέση να πείσει τους συναδέλφους του να υιοθετήσουν το σχέδιο.

Νωρίτερα, σύμφωνα με αμερικανικό κανάλι ABC News Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικανοί κατέληξαν σε προκαταρκτική συμφωνία για ένα σχέδιο που θα αυξάνει το όριο του χρέους των ΗΠΑ και θα περιορίζει το ομοσπονδιακό έλλειμμα.

Επικαλούμενο μη κατονομαζόμενες πηγές του Κογκρέσου το κανάλι ανέφερε ότι με τη συμφωνία αυτή θα αυξηθεί το όριο του χρέους μέχρι και τις εκλογές του 2012, θα περιοριστούν κατά 1 και πλέον τρισεκατομμύριο οι δαπάνες για την επόμενη δεκαετία και θα συσταθεί μια νέα ειδική επιτροπή που θα αναλάβει να κάνει προτάσεις για τον περαιτέρω περιορισμό του ελλείμματος.

 
Σύμφωνα πάντα με το ABC τα μέλη του Κογκρέσου αναμένεται να ενημερωθούν για το πλαίσιο της συμφωνίας αργότερα σήμερα.
 
Διαβάστε επίσης :
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε