Ειδήσεις ΣΕΙΣΜΟΣ· ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ 2017· ΤΖΟΚΕΡ· ΚΑΙΡΟΣ 31 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

Η Πορτογαλία υπέρ του γάμου ομοφυλόφιλων

Η Πορτογαλία υπέρ του γάμου ομοφυλόφιλων
ΦΩΤΟ EUROKINISSI
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Τελευταία ενημέρωση: 09.01.2010 | 08:07

Μία προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης στην Πορτογαλία έγινε πραγματικότητα.

Το πορτογαλικό κοινοβούλιο υιοθέτησε σε πρώτη ανάγνωση το νομοσχέδιο της σοσιαλιστικής κυβέρνησης που νομιμοποιεί το γάμο μεταξύ ομοφυλοφίλων, αλλά απέρριψε τις προτάσεις της άκρας αριστεράς και των πρασίνων για την υιοθέτηση παιδιών από τα ζευγάρια των ομοφυλοφίλων.

Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης, του οποίου υπεραμύνθηκε από το βήμα της βουλής ο πρωθυπουργός της χώρας Ζοζέ Σόκρατες, ψηφίστηκε σχεδόν από το σύνολο των βουλευτών της αριστεράς, οι οποίοι αποτελούν την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, ενώ η δεξιά ψήφισε κατά. Το νομοσχέδιο αυτό θα πρέπει τώρα να συζητηθεί στις επιτροπές πριν υιοθετηθεί οριστικά και τεθεί σε ισχύ.

Στην ομιλία του, ο Σόκρατες εξήγησε ότι η κυβέρνησή του θέλει "να αποκαταστήσει τις αδικίες που γίνονταν επί δεκαετίες σε βάρος των ομοφυλοφίλων" και υπενθύμισε ότι έως το 1982 η ομοφυλοφιλία ήταν ποινικά κολάσιμη στην Πορτογαλία. Η νομιμοποίηση του γάμου μεταξύ ομοφυλοφίλων ήταν ένα από τα μέτρα που περιλαμβάνονταν στο πρόγραμμα του Σοσιαλιστικού Κόμματος, το οποίο κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές του περασμένου Σεπτεμβρίου.

Σε αντίθεση με την Ισπανία, όπου η νομιμοποίηση του γάμου μεταξύ ομοφυλοφίλων το 2005 είχε προκαλέσει ευρεία δυσανασχέτηση και είχε κατεβάσει στους δρόμους εκατοντάδες χιλιάδες πολέμιους του μέτρου, στην Πορτογαλία έχει μέχρι στιγμής προκαλέσει μια διακριτική αντίδραση από τις οργανώσεις που πρόσκεινται σε κύκλους καθολικών, ενώ και η δεξιά αποφεύγει επιμελώς οποιαδήποτε ηθική κρίση πάνω στο ζήτημα.
   Διαδώστε αυτό το άρθρο