Πέμπτη, 18 Απρ.
18oC Αθήνα

Η S&P υποβάθμισε την Ιταλία, η Moody’s το… σκέφτεται

(ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI)

Παρά το γεγονός ότι δεν ήταν η χειρότερη δυνατή εξέλιξη, ήδη η υποβάθμιση της Ιταλίας από τη Standard & Poor’s φέρνει και τις πρώτες απώλειες στα χρηματιστήρια της Ανατολής με τον Nikkei να υποχωρεί (ώρα 09:30) κατά 1,66%.

Ο οίκος αξιολόγησης υποβάθμισε το βαθμό του αξιόχρεου σε μακροπρόθεσμη βάση από “A+” σε “A” και σε βραχυπρόθεσμη βάση από “Α-1+” se “Α-1”
Η προοπτική για την αξιολόγηση της Ιταλίας, σύμφωνα με την S&P είναι αρνητική, πράγμα που σημαίνει ότι ο οίκος αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο και περαιτέρω υποβάθμισης.
Για τον Standard & Poor’s , η Ιταλία παραμένει στην κατηγορία των σταθερών εκδοτών ομολόγων, οι οποίοι ωστόσο είναι πιθανόν να επηρεασθούν από τις μεταβολές της κατάστασης της οικονομίας.
Ο Standard & Poor’s είναι ο πρώτος οίκος αξιολόγησης που υποβαθμίζει την πιστοληπτική ικανότητα της Ιταλίας, της οποίας η αξιολόγηση δεν υποβιβάσθηκε ποτέ από την έναρξη της κρίσης χρέους, αντίθετα με άλλες εύθραυστες οικονομίες της ευρωζώνης.
Ο οίκος Moody’s , ο οποίος αντιμετωπίζει επίσης το ενδεχόμενο υποβάθμισης του αξιόχρεου της Ιταλίας, ανακοίνωσε ότι παρατείνει το στάδιο εξέτασης και θα ανακοινώσει την απόφασή του τον επόμενο μήνα.
Ο Standard & Poor’s δικαιολογεί την απόφασή του αναφέροντας ότι “η μείωση της προοπτικής οικονομικής ανάπτυξης της Ιταλίας” , καθώς και “η εύθραυστη θέση του κυβερνώντος συνασπισμού και οι πολιτικές διαφωνίες στο Κοινοβούλιο, που πιθανότατα θα συνεχισθούν, περιορίζουν την ικανότητα του Κράτους να ανταποκριθεί αποφασιστικά σε ένα δύσκολο μακροοικονομικό περιβάλλον σε εσωτερικό και εξωτερικό επίπεδο”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μπερλουσκόνι: «Η υποβάθμιση υπαγορεύτηκε από τις εφημερίδες»

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε