Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

Η S&P υποβάθμισε τους γαλλικούς σιδηροδρόμους

Η S&P υποβάθμισε τους γαλλικούς σιδηροδρόμους

Yποβαθμίστηκε από τη Standard & Poor’s η πιστοληπτική ικανότητα των γαλλικών σιδηροδρόμων. Η αμερικανική εταιρία υποβάθμισε μία βαθμίδα την SNCF, στο ΑΑ+ από ΑΑΑ.

“Πρέπει οπωσδήποτε στο εγγύς μέλλον να εκτεθούν περισσότερο στον ελεύθερο ανταγωνισμό οι γαλλικοί σιδηρόδρομοι”, ανέφερε η Standard & Poor’s αιτιολογώντας την κίνησή της, ενώ επισημαίνει ότι “οι ίδιοι οι ευρωπαϊκοί κανόνες μπορεί να καταστήσουν δυσχερέστερη, στο άμεσο μέλλον, την δανειακή υποστήριξη”.

Τυπικά, η SNCF είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, με καταστατικό σκοπό, ταυτόχρονα, κι εμπορικό και βιομηχανικό. Λογικά, θα έπρεπε να απολαμβάνει του ΑΑΑ για την πιστοληπτική ικανότητα, που απολαμβάνει το γαλλικό δημόσιο.

Όμως η SNCF έχει μπεί στο στόχαστρο της Επιτροπής των Βρυξελλών, που υποστηρίζει ότι θα έπρεπε να είναι περισσότερο εκτεθειμένη στον ελεύθερο ανταγωνισμό με τις σιδηροδρομικούς οργανισμούς στην ΕΕ και να μην απολαμβάνει τόσων κρατικών προνομίων κι “ασυλιών”. Οι Βρυξέλλες θέλουν την μετατροπή της SNCF σε μία τυπική “ΑΕ”, κάτι όμως στο οποίο το Παρίσι διαφωνεί ριζικώς.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε