Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

“Η Σλοβενία δε θα χρειαστεί ξένη οικονομική βοήθεια”

“Η Σλοβενία δε θα χρειαστεί ξένη οικονομική βοήθεια”

Η Σλοβενία «βλέπει» διέξοδο από την κρίση και δεν χρειάζεται οικονομική βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε ο Σλοβένος πρωθυπουργός Γιάνεζ Γιάνσα από τη Νέα Υόρκη στο περιθώριο της 67ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Η Σλοβενία μπορεί να ξεπεράσει την απειλή της πτώχευσης μόνη της με γρήγορη υιοθέτηση μεταρρυθμίσεων στο τραπεζικό σύστημα και διαθέτοντας 3 – 4 δισ. ευρώ για να αγοράσει κακό χρέος από τις κρατικές τράπεζες, δήλωσε ο Σλοβένος πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στο Associated Press.

Ο κ. Γιάνσα είπε ότι η κυβέρνησή του είναι «αποφασισμένη να κάνει ό,τι είναι δυνατό» ώστε να αποτρέψει την ανάγκη να ζητήσει ξένη βοήθεια.

Εκτός από τον υπερθερμασμένο κατασκευαστικό κλάδο, ο κ. Γιάνσα κατηγόρησε για την κρίση την απροθυμία των προηγούμενων κυβερνήσεων να ιδιωτικοποιήσουν τις τράπεζες μετά την αποχώρηση της Σλοβενίας από τη Γιουγκσλαβία.

Υπογράμμισε ότι η σοβαρότητα της ευρωπαϊκής οικονομικής κρίσης υποτιμήθηκε, κάτι που επέτεινε το πολιτικό αδιέξοδο στη Σλοβενία.

Εκτός από τη συνέχιση της μείωσης του ελλείμματος του προϋπολογισμού, η Σλοβενία πρέπει να υιοθετήσει τις μεταρρυθμίσεις στο σύστημα συνταξιοδότησης και στην αγορά εργασίας για να «στείλει τα κατάλληλα μηνύματα στις οικονομικές αγορές» δήλωσε ο κ. Γιάνσα.

Ο Σλοβένος πρωθυπουργός εξέφρασε την πεποίθηση ότι η κυβέρνησή του μπορεί να προωθήσει τη μεταρρύθμιση στο συνταξιοδοτικό σύστημα και ότι θα επιβιώσει αν προκηρυχθεί δημοψήφισμα.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε