Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Η Σουηδία διαψεύδει ότι προτίθεται να εκδόσει τον Τζούλιαν Ασάνζ στις ΗΠΑ

Οι συνήγοροι του Ασάνζ υποστηρίζουν ότι υπάρχει “πραγματικός κίνδυνος” να εκδοθεί ο πελάτης τους από τις σουηδικές αρχές στις ΗΠΑ.

Ένας εκ των συνηγόρων του Τζούλιαν Ασάνζ κατηγόρησε τη Σουηδία ότι ζητά την έκδοση του ιδρυτή της ιστοσελίδας WikiLeaks με μοναδικό σκοπό να τον παραδόσει στη συνέχεια στις ΗΠΑ, ένας ισχυρισμός που διαψεύδεται από τη Στοκχόλμη.

“Μας είπαν ότι οι Σουηδοί ετοιμάζονται να θέσουν στο αρχείο την έρευνα περί σεξουαλικής κακοποίησης αμέσως μόλις οι Αμερικανοί καταθέσουν το δικό τους αίτημα έκδοσης”, είπε ο Μαρκ Στίβενς μιλώντας στην εφημερίδα Ντι Τσάιτ. Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα ο δικηγόρος επικαλείται πηγές από την Ουάσινγκτον και τη Στοκχόλμη.

“Πρόκειται για ψέμα, δεν είναι αλήθεια”, διαβεβαίωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Δικαιοσύνης της Σουηδίας, Μάρτιν Βάλφριντσον. “Δεν γίνονται διαπραγματεύσεις (με τις ΗΠΑ) για αυτό το θέμα” και δεν υπάρχει κανένα αίτημα από την αμερικανική πρεσβεία ή τις αμερικανικές αρχές που να αφορά τον Ασάνζ.

Οι συνήγοροι του Ασάνζ υποστηρίζουν ότι υπάρχει “πραγματικός κίνδυνος” να εκδοθεί ο πελάτης τους από τις σουηδικές αρχές στις ΗΠΑ όπου ενδέχεται να φυλακιστεί στο Γκουαντάναμο, ακόμη και να αντιμετωπίσει τη θανατική ποινή.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε