Τετάρτη, 24 Απρ.
23oC Αθήνα

Η Tepco ζήτησε επισήμως οικονομική βοήθεια από το ιαπωνικό κράτος

Η Tepco, η εταιρία που διαχειρίζεται το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα, ζήτησε επίσημα σήμερα βοήθεια από το ιαπωνικό κράτος για να αντιμετωπίσει τις οικονομικές επιπτώσεις του πυρηνικού δυστυχήματος της 11ης Μαρτίου.
“Αυτήν την στιγμή είμαστε έτοιμοι να πάρουμε μέτρα για να διασφαλίσουμε την επαρκή παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και να αποφύγουμε τις προγραμματισμένες διακοπές”, τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Μασατάκα Σιμίζου σε επιστολή του προς τον υπουργό Οικονομίας Μπάνρι Καϊέντα.
 
Από την στιγμή που σταμάτησε η λειτουργία των πυρηνικών αντιδραστήρων της Φουκουσίμα, η Tepco χρειάζεται υδρογονάνθρακες για να αυξήσει την παραγωγή των εργοστασίων θερμικής ενέργειας και “αυτό θα επιβαρύνει τον ετήσιο προϋπολογισμό κατά 1.000 δισεκατομμύρια γεν (8,7 δισεκατομμύρια ευρώ)”, διευκρίνισε ο Σιμίζου.
 
“Για το λόγο αυτό απαιτούνται επιπλέον κεφάλαια”, τόνισε ο ίδιος.
 
Ο Σιμίζου υπογράμμισε πως μετά το πυρηνικό δυστύχημα, η Tepco βρίσκεται σε “μια κατάσταση που της επιτρέπει να συγκεντρώνει με δυσκολία χρήματα από οικονομικούς οργανισμούς”.
 
Ο ίδιος πρόσθεσε πως οι οικονομικές δυσκολίες είναι πιθανόν να έχουν επιπτώσεις όχι μόνο στη δυνατότητα της εταιρίας να αποζημιώσει τα θύματα του δυστυχήματος, αλλά και στη σταθερή παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στην περιοχή του Τόκιο.
 
Ο σεισμός των 9 βαθμών και το τσουνάμι που ακολούθησε προκάλεσαν το πυρηνικό δυστύχημα της Φουκουσίμα με αποτέλεσμα να υπάρξει διαρροή ραδινέργειας και περίπου 85.000 άνθρωποι που ζούσαν γύρω από το εργοστάσιο να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.
 
Στο μεταξύ, επετράπη σήμερα σε περίπου 100 κατοίκους χωριού κοντά στο πυρηνικό εργοστάσιο να επιστρέψουν στα σπίτια τους για να πάρουν τα πράγματά τους και να φροντίσουν τα ζώα τους.
 
Οι κάτοικοι του χωριού Καουαούτσι, 20 χιλιόμετρα από την Φουκουσίμα, είχαν εγκαταλείψει τις εστίες του αμέσως μετά το πυρηνικό δυστύχημα και ζούσαν σε κέντρα υποδοχής ή σε σπίτια συγγενών τους.
 
Οι άνθρωποι αυτοί θα έχουν στη διάθεσή τους δύο ώρες για να πάρουν όσα προσωπικά αντικείμενα χωρούν σε έναν ειδικό σάκο που τους έδωσαν οι τοπικές αρχές.
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε