Πέμπτη, 18 Απρ.
21oC Αθήνα

Η “Τσίτα” κατέρριψε την παγκόσμια επίδοση ταχύτητας των ρομπότ

Ένα τετράποδο ρομπότ ονόματι Τσίτα, δημιούργημα της αμερικανικής εταιρείας Boston Dynamics, κατέρριψε την παγκόσμια επίδοση ταχύτητας για ρομποτικό μηχάνημα με πατούσες, φθάνοντας την τελική ταχύτητα των 29 χλμ/ώρα.

Τα ερευνητικά προγράμματα της Boston Dynamics χρηματοδοτούνται από το Πεντάγωνο και
το μηχάνημά τους κατέρριψε την προηγούμενη επίδοση των 21 χλμ/ώρα, που είχε επιτύχει ένα ρομπότ κατασκευασμένο από το διάσημο ΜΙΤ, το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης.

Η Boston Dynamics “ανέβασε” σχετικό βίντεο στο YouTube, δείχνοντας το Τσίτα να καλπάζει πάνω στον ειδικό διάδρομο, που είναι κατασκευασμένος για ανώτερη ταχύτητα 80 χλμ/ώρα. Η εταιρεία σκοπεύει να δοκιμάσει τις δυνατότητες του δημιουργήματός της σε εξωτερικό χώρο το ταχύτερο δυνατόν.

Οι ερευνητές αναπαρήγαγαν τεχνικά τις κινήσεις των ταχύτερων ζώων στον πλανήτη, όπως το Τσίτα, ή ο γατόπαρδος. Τα αιλουροειδή αυτά μπορούν να τρέχουν με ταχύτητες 75 χλμ/ώρα και σε ορισμένες περιπτώσεις να ξεπεράσουν ακόμη και τα 100 χλμ/ώρα.

Η Boston Dynamics, που έχει την έδρα της στη Μασαχουσέτη, ήδη έχει σχεδιάσει και κατασκευάσει μία πλειάδα από ρομπότ με τη χρηματοδότηση της υπηρεσίας προηγμένων ερευνών του Πενταγώνου (Defence Advance Research Projects Agency).

Μεταξύ των δημιουργιών της περιλαμβάνεται και το ρομπότ BigDog, που σχεδιάζεται να ακολουθεί τους στρατιώτες στο πεδίο της μάχης με διάφορα φορτία εξοπλισμού, που θα μπορούν να φθάνουν και τα 453 κιλά.

Μολονότι το Τσίτα βρίσκεται ακόμη στη φάση του σχεδιασμού, είναι πιθανόν να χρησιμοποιηθεί σε στρατιωτικές, ή ακόμη πολιτικές, εφαρμογές, όπως επιχειρήσεις διάσωσης σε δύσκολα προσβάσιμες ζώνες, τονίζει η Boston Dynamics στην ιστοσελίδα της.

Τα ρομπότ ήδη χρησιμοποιούνται ευρέως από την αστυνομία και τον στρατό για την εξουδετέρωση εκρηκτικών μηχανισμών.

Σε περίπτωση που οι παρόντες περιορισμοί στην κινητικότητα και στον χειρισμό των ρομπότ μπορούν να ξεπεραστούν, τα μηχανήματα αυτά έχουν τη δυνατότητα να γίνουν ακόμη αποτελεσματικότερα για να συνδράμουν, ή και να αντικαταστήσουν στο μέλλον, τους στρατιώτες σε μία μακρά σειρά από επιχειρήσεις, τονίζει η ερευνητική υπηρεσία του Πενταγώνου.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε