Πέμπτη, 25 Απρ.
22oC Αθήνα

Η UNESCO στηρίζει τους Παλαιστίνιους και… εκνευρίζει τις ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ απειλούν τον διεθνή οργανισμό με κόψιμο της επιχορήγησης αν επιμείνει να στηρίζει το αίτημα των Παλαιστινίων για αναγνώριση του κράτους τους.

Το Εκτελεστικό Συμβούλιο της Unesco ενέκρινε με μεγάλη πλειοψηφία (40 στις 58 ψήφους) ψήφισμα με το οποίο ζητείται να αποκτήσει η Παλαιστίνη το καθεστώς πλήρους μέλους του ΟΗΕ.

Το ψήφισμα προωθήθηκε από την ομάδα των αραβικών χωρών της Unesco και θα υποβληθεί στο τέλος του μήνα για επικύρωση στη Γενική Συνέλευση του επιστημονικού και πολιτιστικού οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών.

Το σίγουρο είναι ότι αντίθετες σε αυτό είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες, που ήδη απείλησαν να διακόψουν τη χρηματοδότηση της Unesco.

Το ψήφισμα του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Unesco υπέρ της αναγνώρισης της Παλαιστίνης ως μέλους των Ηνωμένων Εθνών είναι “συγκεχυμένο” και “ανεξήγητο”, τόνισε ήδη η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον.

Ζήτησε να επανέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το θέμα της Παλαιστίνης και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο οι Ηνωμένες Πολιτείες να διακόψουν τη συνεισφορά τους στην Unesco, η έδρα της οποίας βρίσκεται στο Παρίσι.

«Πρέπει να πω ότι μου φαίνεται συγκεχυμένο και ανεξήγητο, όργανα των Ηνωμένων Εθνών να παίρνουν τέτοιες αποφάσεις για το καθεστώς ενός κράτους, την ίδια ώρα που το ζήτημα αυτό έχει παρουσιαστεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ», υπογράμμισε η Κλίντον από την πρωτεύουσα της Δομινικανής Δημοκρατίας, όπου συμμετείχε σε οικονομικό φόρουμ.

«Πιστεύω ότι η διαδικασία αυτή είναι αρκετά ασυνήθιστη», πρόσθεσε.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε