Παρασκευή, 29 Μαρ.
25oC Αθήνα

Η Β.Κορέα “δε θα διστάσει να επιτεθεί ξανά” – Ενισχύει τα νησιά της η Σεούλ

Χαλάσματα παντού μετά την επίθεση της Β.Κορέας σε νησί της Ν.Κορέαςσ. ΦΩΤΟ REUTERS
Η Νότια Κορέα σχεδιάζει να ενισχύσει τις στρατιωτικές της δυνάμεις στα ανοικτά των δυτικών της ακτών και μεταξύ άλλων ακυρώνει τα σχέδιά της να μειώσει τον αριθμό των πεζοναυτών που στρατωνίζονται στα νησιά μετά τις Βορειοκορεάτικες επιθέσεις.

Όπως ανακοίνωσε σήμερα εκπρόσωπος της προεδρίας τα μέτρα για την ενίσχυση της ασφάλειας πέντε νήσων συμφωνήθηκαν στην έκτακτη σύγκληση του υπουργικού συμβουλίου που κάλεσε ο πρόεδρος Λι Μιουνγκ Μπακ.
 
Η σύσκεψη επικεντρώθηκε επίσης σε μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών της έντασης στην οικονομία της χώρας, την τέταρτη μεγαλύτερη στην Ασιατική περιφέρεια.
 
Οι αγορές έμοιαζαν να οδεύουν στα επίπεδα που βρίσκονταν πριν το ξέσπασμα της κρίσης νωρίς σήμερα Πέμπτη, ωστόσο το γουόν, το νοτιοκορεάτικο νόμισμα, συνέχιζε να υφίσταται πιέσεις.
 
Η κυβέρνηση της Βόρειας Κορέας προειδοποίησε ότι δε θα διστάσει ν’απαντήσει με στρατιωτικές επιθέσεις εάν η Νότια Κορέα προβεί σε “απερίσκεπτες στρατιωτικές προκλήσεις ξανά”, μετέδωσαν κρατικά ΜΜΕ σήμερα Πέμπτη.
 
Η Βόρεια Κορέα “θα εξαπολύσει δεύτερους και τρίτους γύρους επιθέσεων χωρίς δισταγμό, εάν πολεμοκάπηλοι στη Νότια Κορέα προβούν σε απερίσκεπτες προκλήσεις ξανά”, ανέφερε το επίσημο βορειοκορεάτικο ειδησεογραφικό πρακτορείο KCNA, επικαλούμενο ανακοινωθέν των ενόπλων δυνάμεων στην Πιονγκγιάνγκ.
 
Εξάλλου η βορειοκορεάτικη κυβέρνηση “απέρριψε” την πρόταση της Διοίκησης της δύναμης του ΟΗΕ στη Νότια Κορέα, της οποίας ηγούνται οι ΗΠΑ, για συνομιλίες στρατηγικού επιπέδου ώστε να μειωθεί η ένταση στην κορεατική χερσόνησο και να υπάρξει ανταλλαγή πληροφοριών μετά την ανταλλαγή πυρών πυροβολικού την Τρίτη, ανέφεραν αξιωματούχοι των ΗΠΑ και της κυβέρνησης στη Σεούλ.
 
“Η Βόρεια Κορέα φαίνεται ότι απέρριψε την πρόταση διότι θεωρεί ότι δεν έχει και πολλά να κερδίσει από τις συνομιλίες”, ανέφερε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Yonhap επικαλούμενο νοτιοκορεάτη κυβερνητικό αξιωματούχο.
 
Στελέχη των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Κορέα επιβεβαίωσαν τις πληροφορίες αυτές.
 
Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ιλ και ο γιος και προαλειφόμενος ως διάδοχός του Κιμ Γιονγκ Ουν επισκέφθηκαν τη βάση συστοιχιών πυροβολικού από όπου επλήγη το νησί στη Νότια Κορέα μερικές ώρες μετά το επεισόδιο, αναφέρουν παράλληλα σήμερα νοτιοκορεάτικα ΜΜΕ. Η επίθεση “πιθανώς διατάχθηκε από τον ίδιο τον Κιμ Γιονγκ Ιλ”, αναφέρει η εφημερίδα Joongang επικαλούμενη κυβερνητική πηγή. Επίσημα, η κυβέρνηση στη Σεούλ απέφυγε να σχολιάσει τις πληροφορίες αυτές.
 
Τα ΜΜΕ σημειώνουν πως τα βορειοκορεάτικα κρατικά μέσα ενημέρωσης αναφέρονται στο Γιονγκ Ουν με το χαρακτηρισμό “ο νεαρός στρατηγός” –αν και η εμπειρία του σε στρατιωτικά ζητήματα είναι μηδενική.
 
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε