Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Η Β. Κορέα ίσως ετοιμάζει δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου

Η Β. Κορέα ίσως ετοιμάζει δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου

Η Βόρεια Κορέα ενδέχεται να προετοιμάζει μια δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα ιαπωνικής εφημερίδας που επικαλείται αξιωματούχους οι οποίοι έχουν δει ανάλυση των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ.

Χρονικά η ανάλυση αυτή βλέπει το φως της δημοσιότητας, αμέσως μετά την επανεκλογή του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα και λίγες εβδομάδες πριν από τις προεδρικές εκλογές της Νότιας Κορέας, που αναμένεται να διεξαχθούν τη 19η Δεκεμβρίου. Την εκστρατεία των υποψηφίων για την προεδρεία μονοπωλεί η συζήτηση για τον τρόπο αντιμετώπισης της Βόρειας Κορέας.

Βόρεια και Νότια Κορέα βρίσκονται τυπικά σε εμπόλεμη κατάσταση, δεδομένου ότι ο μεταξύ τους πόλεμος το 1950-1953 έληξε με εκεχειρία κι όχι με συνθήκη ειρήνης. Επιπλέον οι περιφερειακές δυνάμεις προσπαθούν εδώ και χρόνια να ελέγξουν το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας για το οποίο η Πιονγκγιάνγκ έχει υποστεί την επιβολή αλλεπάλληλων γύρων κυρώσεων από τον ΟΗΕ.

“Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν εντοπίσει κινήσεις που μπορούν να θεωρηθεί ότι εντάσσονται στην προετοιμασία της Βόρειας Κορέας για εκτόξευση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς. Αυτή ενδέχεται να πραγματοποιηθεί ακόμα και μέσα στο μήνα”, είπαν, σύμφωνα με το δημοσίευμα της ιαπωνικής εφημερίδας Asahi, κυβερνητικές πηγές που όμως δε κατονομάζονται.

Οι ΗΠΑ συνηθίζουν να ανταλλάσσουν τέτοιου είδους πληροφορίες με τους στενότερους συμμάχους τους στην περιοχή, τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία.

Η Βόρεια Κορέα πιστεύεται ότι αναπτύσσει βαλλιστικούς πυραύλους μεγάλου δραστικού βεληνεκούς, που είναι ικανοί να πλήξουν περιοχές σε απόσταση μεγαλύτερη από 6.700 χλμ.–δηλαδή είναι ικανοί να πλήξουν τις ΗΠΑ. Ωστόσο οι δύο τελευταίες δοκιμές εκτόξευσης απέτυχαν.

Η Βόρεια Κορέα, η οποία αποχώρησε πριν από σχεδόν τρία χρόνια από τις εξαμερείς συνομιλίες για το πυρηνικό της πρόγραμμα, συμφώνησε τον Φεβρουάριο με τις ΗΠΑ σε πυρηνικό μορατόριουμ με αντάλλαγμα την παροχή επισιτιστικής βοήθειας από την Ουάσιγκτον. Ωστόσο η διεθνής κοινότητα την κατηγόρησε ότι παραβίασε τη συμφωνία. Η Πιονγκγιάνγκ διαμηνύει ότι δεν πρόκειται να διακόψει την εκτόξευση πυραύλους που όμως χρησιμοποιούνται για το ειρηνικό διαστημικό της πρόγραμμα.

Τον Απρίλιο, αφού ανέλαβε τα καθήκοντά του ο νέος ηγέτης Κιμ Γιονγκ-Ουν, η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε έναν πύραυλο ο οποίος παρέμεινε για λίγα λεπτά σε τροχιά διανύοντας μία απόσταση περίπου 100 χλμ., πριν συντριβεί σε θαλάσσια περιοχή μεταξύ Νότιας Κορέας και Κίνας.

Η Βόρεια Κορέα σε ανακοίνωση που είχε εκδώσει τόνισε τότε ότι η εκτόξευση έγινε με στόχο να μπει σε τροχιά ένας δορυφόρος προκειμένου να τιμηθεί η 100ή επέτειος από την γέννηση του ιδρυτή της ΛΔ Κορέας Κιμ Ιλ Σουνγκ. Αντίθετα, οι περιφερειακές δυνάμεις είχαν κάνει λόγο για δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου.

Οι περιφερειακές δυνάμεις θεωρούν ότι η Πιονγκγιάνγκ προσπαθεί να εξελίξει τη τεχνογνωσία της μέσω της εκτόξευσης τέτοιων πυραύλων, προκειμένου να καταφέρει να φτιάξει πυραύλους ικανούς να φέρουν πυρηνικές κεφαλές ώστε να έχει τη δυνατότητα να πλήξει το έδαφος των ΗΠΑ.

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Νότιας Κορέας αρνήθηκε να αναφερθεί στο θέμα της κινητικότητας από πλευράς Βόρειας Κορέας στην περιοχή Τόνγκτσανγκ-ρι, πεδίο πυραυλικών δοκιμών στη δυτική ακτή της χώρας, κοντά στα σύνορα με την Κίνα, ωστόσο τόνισε ότι η Σεούλ παρακολουθεί τις εξελίξεις.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε