Παρασκευή, 29 Μαρ.
25oC Αθήνα

Η Βόρεια Κορέα ετοιμάζεται για την κηδεία του ηγέτη της

Η σορός του βρίσκεται στο Μνημείο του Μεγάρου Κουμσουσάν, όπου έχει τοποθετηθεί από την περασμένη εβδομάδα, μέσα σε ένα γυάλινο φέρετρο.

Η Βόρεια Κορέα ετοιμάζεται για την κηδεία του ηγέτη της, Κιμ Γιονγκ-Ιλ, που είναι προγραμματισμένη για αύριο Τετάρτη, ενώ παρατηρητές προβλέπουν ότι εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι θα κινητοποιηθούν για να αποχαιρετίσουν τον άνθρωπο που κυβέρνησε τη χώρα επί 17 χρόνια.

“Κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι στη χώρα επικρατεί ατμόσφαιρα πένθους” είπε ο Πάικ Χακ Σον, πολιτικός αναλυτής στην ομάδα προβληματισμού του Ινστιτούτου Σετζόνγκ. Σύμφωνα με τον Πάικ, η κηδεία του Κιμ θα είναι παρόμοια με αυτήν του πατέρα του και ιδρυτή της Βόρειας Κορέας, Κιμ Ιλ-Σουνγκ, που πέθανε τον Ιούλιο του 1994.

Την εποχή εκείνη εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι που έκλαιγαν και μοιρολογούσαν είχαν απλωθεί κατά μήκος των δρόμων της Πιονγκγιάνγκ απ’ όπου θα περνούσε το φέρετρο με τον Κιμ Ιλ-Σουνγκ. Η σορός του βρίσκεται στο Μνημείο του Μεγάρου Κουμσουσάν, όπου έχει τοποθετηθεί από την περασμένη εβδομάδα, μέσα σε ένα γυάλινο φέρετρο, και ο νεκρός γιος του, περιτριγυρισμένος από ένα χαλί από κόκκινα και λευκά λουλούδια.

Ο Κιμ Γιονγκ-Ιλ πέθανε στις 17 Δεκεμβρίου, σε ηλικία 69 ετών, από καρδιακή προσβολή. Ο τρίτος γιος του, Κιμ Γιονγκ-Ουν, επελέγη να τον διαδεχτεί. Το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο KCNA έπλεξε και πάλι σήμερα το εγκώμιο του Γιονγκ-Ουν, τον οποίο αποκάλεσε “διορατικό ηγέτη του κόμματος, του κράτους, του στρατού και του λαού”.

Η περίοδος του πένθους λήγει την Πέμπτη. Δεν θα επιτραπεί σε ξένους αξιωματούχους να παραστούν στην κηδεία αν και η Νότια Κορέα επέτρεψε σε δύο αντιπροσωπείες να επισκεφθούν το βορρά την Δευτέρα για να εκφράσουν τα συλλυπητήριά τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Κλαίνε με λυγμούς έναν δικτάτορα – Βίντεο

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε