Τρίτη, 23 Απρ.
22oC Αθήνα

Η ΧΑΜΑΣ κρατάει βρετανό δημοσιογράφο

O Δημοσιογράφος Πολ Μάρτιν ΦΩΤΟ REUTERS

Ενας βρετανός δημοσιογράφος συνελήφθη από την αστυνομία της Χαμάς και

 είναι πιθανό να κρατηθεί δύο εβδομάδες ή και περισσότερο.

  Η Χαμάς ανακοίνωσε την Κυριακή το βράδυ τη σύλληψη του ανεξάρτητου δημοσιογράφου Πολ Μάρτιν προσθέτοντας ότι διαθέτει “ομολογίες” του για τη διάπραξη αδικημάτων που αφορούν την ασφάλεια. Στη σχετική ανακοίνωση δεν διευκρινίζεται για τί ακριβώς κατηγορείται ο δημοσιογράφος.

 Εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών της Χαμάς δήλωσε ότι ο Μάρτιν κρατείται βάσει διαταγής 15θήμερης κράτησης που εξέδωσε ο γενικός εισαγγελέας της Γάζας.

 Εντονη ανησυχία για τη σύλληψη του Μάρτιν εξέφρασε εκπρόσωπος του γενικού προξενείου της Βρετανίας στην Ιερουσαλήμ και δήλωσε ότι βρετανοί διπλωμάτες έχουν επιληφθεί της υπόθεσης και βρίσκονται σε επαφή με την οικογένεια του δημοσιογράφου.

Οπως και άλλες δυτικές κυβερνήσεις, η Βρετανία απορρίπτει κάθε επίσημη επαφή με τη Χαμάς την οποία δεν αναγνωρίζει λόγω της άρνησης της ισλαμιστικής οργάνωσης να αναγνωρίσει το Ισραήλ και να αποκηρύξει τη βία.

Ωστόσο, δυτικοί διπλωμάτες επισκέπτονται τακτικά τη Λωρίδα της Γάζας, όπου μεγάλο μέρος του πληθυσμού του 1,5 εκατομμυρίου κατοίκων εξαρτάται από τη βοήθεια του ΟΗΕ και άλλων οργανισμών.

Δημοσιογράφοι διαπιστευμένοι στο Ισραήλ συγκαταλέγονται μεταξύ των ελάχιστων ξένων στους οποίους οι ισραηλινές αρχές επιτρέπουν να επισκέπτονται τη Λωρίδα της Γάζας. Η Βρετανία, όπως και άλλες δυτικές χώρες, συνιστά στους υπηκόους της να το αποφεύγουν.

 Οργανώσεις προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν επικρίνει τόσο τη Χαμάς όσο και την Παλαιστινιακή Αρχή του Μαχμούντ Αμπάς που εδρεύει στη Ραμάλα της Δυτικής Οχθης για συλλήψεις δημοσιογράφων και καταστολή της ελευθερίας του Τύπου.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε