Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Η Χιλή αναγνώρισε την Παλαιστίνη ως ανεξάρτητο κράτος

Η δήλωση δεν κάνει αναφορά στα σύνορα αυτού του παλαιστινιακού κράτους.

Η Χιλή αναγνώρισε την Παλαιστίνη ως “ελεύθερο και ανεξάρτητο κράτος”, ακολουθώντας το παράδειγμα πολλών άλλων χωρών της Λατινικής Αμερικής, μεταξύ των οποίων η Αργεντινή και η Βραζιλία, ανακοίνωσε ο επικεφαλής της διπλωματίας Αλφρέδο Μορένο.

“Η κυβέρνηση της Χιλής αποφάσισε σήμερα να αναγνωρίσει την ύπαρξη ενός κράτους της Παλαιστίνης ως ελεύθερο, ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος”, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών σε μία δήλωση που αναγνώστηκε στο υπουργείο.

Ο επικεφαλής της χιλιανής διπλωματίας ανακοίνωσε, αντίθετα, ότι ο χιλιανός πρόεδρος Σεμπαστιάν Πινιέρα θα επισκεφθεί στις 4 και 5 Μαρτίου το Ισραήλ και τα Παλαιστινιακά Εδάφη.

Στις αρχές Δεκεμβρίου, η Βραζιλία, η Αργεντινή, η Βολιβία και στη συνέχεια ο Ισημερινός αναγνώρισαν την Παλαιστίνη ως “ελεύθερο και ανεξάρτητο κράτος στο εσωτερικό των συνόρων του 1967”, δηλ. στις γραμμές πριν από τον ισραηλινο-αραβικό πόλεμο των Έξι Ημερών και την κατοχή της Λωρίδας της Γάζας και της Δυτικής Όχθης.

Η Ουρουγουάη ανακοίνωσε ότι θα κάνει το ίδιο το 2011, χωρίς να διευκρινίζει σε ποια σύνορα.

Η Κούβα, η Βενεζουέλα, η Νικαράγουα και η Κόστα Ρίκα αναγνωρίζουν ήδη το παλαιστινιακό κράτος.

Αυτό το κύμα των λατινοαμερικανικών αναγνωρίσεων έχει ανησυχήσει το Ισραήλ και έχει προκαλέσει την αποδοκιμασία της Ουάσινγκτον, για την οποία “κάθε μονομερής ενέργεια είναι αντιπαραγωγική”, σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε