Πέμπτη, 28 Μαρ.
19oC Αθήνα

Η αγροτιά πήρε τις τσουγκράνες στα χέρια κατά του Τσάβες

Έτοιμοι να πεθάνουν για τις καλλιέργειες τους δηλώνουν οι αγρότες στη νότιο Βενεζουέλα από το να αφήσουν τον Τσάβες να απαλλοτριώσει τη γη τους….
 

Οι ιδιοκτήτες αγροκαλλιεργειών που απειλούνται με απαλλοτριώσεις από τη σοσιαλιστική κυβέρνηση της Βενεζουέλας διετράνωσαν χθες πως είναι έτοιμοι «να πεθάνουν» για να υπερασπισθούν τη γή τους.
 
Με διαταγή του προέδρου Ούγο Τσάβες, ο στρατός και η Εθνοφρουρά έχουν αναπτυχθεί τις τελευταίες ημέρες σε πολλές κοινότητες στα νότια της λίμνης Μαρακαΐμπο, όπου συγκεντρώνεται το 52% της αγροτικής παραγωγής στη χώρα, σύμφωνα με τον Χεσούς Ιραγκόρι, πρόεδρο της τοπικής ένωσης παραγωγών Fegalago.
 
«Τα 47 λατιφούντια (τσιφλίκια) στα νότια της λίμνης Μαρακαΐμπο έχουν περικυκλωθεί», τόνισε την Παρασκευή ο Τσάβες, τονίζοντας πως αυτές οι γαίες «έχουν αφεθεί σε εγκατάλειψη», πράγμα που αμφισβητούν οι ιδιοκτήτες τους.
 
Κάποιοι εξ αυτών, επικουρούμενοι από τους ξωμάχους τους, αντέδρασαν αποκλείοντας τις οδικές αρτηρίες για να εμποδίσουν τους στρατιώτες να κατασχέσουν τα εδάφη τους.
 
«Είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπισθούμε τη γή μας, έχουμε συσπειρωθεί με τους πολιτικούς και τους άλλους παραγωγούς. Καλλίτερα να πεθάνουμε παρά να χάσουμε τη γή μας», τόνισε ο Ρουμπέν Μπαρμπόσα, αγρότης και πρώην ηγετικό συνδικαλιστικό στέλεχος.
 
Ο Τσάβες θέλει να παραχωρήσει τις 47 εκτάσεις σε ορισμένους από τους 130.000 πληγέντες από τις καταστροφικές πλημμύρες, που τις τελευταίες εβδομάδες έχουν κοστίσει τη ζωή σε 38 άτομα.
 
«Θα αγωνισθούμε στα εθνικά και διεθνή δικαστήρια», τονίζει ο Ρεϊνάλδο Σελίς, ηγέτης άλλου τοπικού αγροτικού συνδικάτου, ενώ από την πλευρά του ο Ιραγκόρι δηλώνει έτοιμος να «συνεργασθεί» με την κυβέρνηση. Ο πρόεδρος έχει τονίσει πως το Κράτος θα μπορούσε να έλθει σε συμβιβασμό με 16 μικρούς καλλιεργητές.
 
Ο Τσάβες έχει δρομολογήσει από την ανάρρησή του στην εξουσία το 1999 μία, αμφιλεγόμενη, πολιτική «ανάκτησης» των «εγκαταλελειμμένων» εδαφών: σε ένδεκα χρόνια το κράτος έχει θέσει υπό τον έλεγχό του 3 εκατ. εκτάρια, ήτοι το ένα δέκατος των καλλιεργούμενων εκτάσεων στη χώρα.
 
Οι ιδιωτικοί καλλιεργητές καταγγέλλουν την πολιτική τούτη, τονίζοντας πως μόνον 50.000 εκτάρια από τα απαλλοτριωμένα καλλιεργούνται πραγματικά.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε