Πέμπτη, 18 Απρ.
19oC Αθήνα

Η ανεξάρτητη Σκωτία θα εξετάσει ένταξη στο ευρώ

reuters
Ο Σάλμοντ έκανε εντυπωσιακή «ρελάνς» στις προειδοποιήσεις των Συντηρητικών σχετικά με τους κινδύνους ανεξάρτητης οικονομικής πολιτικής της Σκωτίας εντός της Κοινοπολιτείας, εκμεταλλευόμενος το «όχι» του Κάμερον στη Σύνοδο Κορυφής

Η κεντρική πολιτική σκηνή στη Βρετανία προσπαθεί παγίως να ανακόψει τις τάσεις ανεξαρτητοποίησης των Σκωτσέζων -το κάνει άλλωστε με επιτυχία επί τρεις αιώνες- και ένα από τα πρόσφατα επιχειρήματά της σχετίζεται με την Ευρωζώνη. «Δεν βλέπετε την κρίση δανεισμού και χρέους που αντιμετωπίζουν οι χώρες της Ευρωζώνης», λέει το Λονδίνο, είναι επικίνδυνο να «βγείτε από το μαντρί» της στερλίνας.
 
Μετά την άρνηση του Κάμερον να συνταχθεί με το γαλλογερμανικό σχέδιο δημοσιονομικής πειθαρχίας στην ΕΕ, ωστόσο, η κριτική εναντίον του δεν περιλάμβανε μόνο τις βολές των Εργατικών και την διαφοροποίηση των Φιλελεύθερων, με τους οποίους συγκυβερνούν οι Τόρις, αλλά και την επιστροφή των «άσπονδων φίλων» από τα βόρεια.
 
Ο Αλεξ Σάλμοντ, επικεφαλής της κυβέρνησης της Σκωτίας και πρόεδρος του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας, που προωθεί την πραγματοποίηση δημοψηφίσματος για την ανεξαρτητοποίηση από τη Βρετανία, επιτέθηκε στον βρετανό πρωθυπουργό κατηγορώντας τον για ανευθυνότητα, αλλά και γιατί δεν συνεκτίμησε τις θέσεις των κυβερνήσεων Σκωτίας, Ουαλίας και Βόρειας Ιρλανδίας. «Αυτό δεν είναι ηγεσία, είναι απομονωτισμός και ανεύθυνη επίδειξη», είπε αλλά ταυτόχρονα, «έριξε λάδι στη φωτιά».
 
Μία ανεξάρτητη Σκωτία αρχικά θα κρατούσε τη στερλίνα, αλλά θα εξέταζε την ένταξη στην Ευρωζώνη σε μακροπρόθεσμη βάση, είπε στο ραδιόφωνο του BBC.
 
Μία μετάβαση στο ευρώ θα γινόταν μόνο «υπό τις σωστές οικονομικές συνθήκες» έσπευσε να διευκρινίσει, καθώς και μετά από την εντολή του σκωτσέζικου πληθυσμου. «Θα το κάναμε μόνο μετά από δημοψήφισμα, γιατί αποτελεί σημαντική αλλαγή στη συνταγματική μας τάξη».
 
Η Σκωτία των 5,2 εκατ. πολιτών δεν θα ήταν υποχρεωμένη να μπει στην Ευρωζώνη εάν ανεξαρτητοποιείτο από τη Βρετανία, σημείωσε ο Σάλμοντ, αναφέροντας το παράδειγμα της Σουηδίας που κράτησε την κορώνα μετά την ένταξή της στην ΕΕ το 1995.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε