Πέμπτη, 25 Απρ.
22oC Αθήνα

Η ασφάλεια στις αερομεταφορές θα κοστίσει πολύ ακριβά!

Η ασφάλεια στις αερομεταφορές θα κοστίσει πολύ ακριβά!
Η θέσπιση αυστηρότερων κανονισµών θα απογείωνε το κόστος των αεροµεταφορών. Τι σχέδιαζουν οι αρχές ασφαλείας και πως αντιδρούν οι αερομεταφορείς.
Στο µικροσκόπιο µπαίνουν οι κανονισµοί ασφαλείας για τις αεροµεταφορές φορτίων µετά τον εντοπισµό των δύο παγιδευµένων πακέτων στο Ντουµπάι και τη Βρετανία. Εκκληση για ευρωπαϊκή και διεθνή συνεργασία στο ζήτηµα αυτό απηύθυνε η Γερµανία. Οι ειδικοί πάντως προειδοποιούν πως για να καλυφθεί κάθε κενό ασφαλείας απαιτούνται δισεκατοµµύρια ευρώ.
 
Τρεις ηµέρες αφότου εντοπίστηκαν τα δύο παγιδευµένα µε εκρηκτικά πακέτα που είχαν ταχυδροµηθεί από την Υεµένη µε παραλήπτες συναγωγές του Σικάγου, η Βρετανία απαγόρευσε χθες, πέραν των πτήσεων από την Υεµένη, και την είσοδο «ασυνόδευτων φορτίων» από τη Σοµαλία, ακόµα µία χώρα-φυτώριο της Αλ Κάιντα. Παράλληλα, απαγόρευσε για ένα µήνα την είσοδο και έξοδο στη χώρα, ακόµα και µέσα σε χειραποσκευές, µεγάλων δοχείων µελάνης εκτυπωτή –µέσα σε τέτοια δοχεία είχαν τοποθετήσει οι τροµοκράτες 300 και 400 γραµµάρια της ισχυρής εκρηκτικής ύλης ΡΕΤΝ αντίστοιχα.
 
Η Γερµανία, από την πλευρά της, επεξέτεινε χθες το εµπάργκο που είχε επιβάλει στις εµπορικές πτήσεις από την Υεµένη και στις επιβατικές πτήσεις, καθώς και στις υπερπτήσεις του γερµανικού εδάφους. Εκπρόσωπος της γερµανικής κυβέρνησης εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει συντονισµός σε ευρωπαϊκό επίπεδο και σε συνεργασία µε τις ΗΠΑ, όσον αφορά τα επιπλέον µέτρα ασφαλείας που επιβάλλονται στις αεροµεταφορές φορτίων.
 
Οπως σηµείωναν οι «Financial Τimes», η έκκληση αυτή αντανακλά την πεποίθηση του Βερολίνου πως οι παγκόσµιες µεταφορές είναι τόσο ασφαλείς όσο ο πιο αδύναµος κρίκος τους, αλλά και τον φόβο ότι λιγότερα µέτρα ασφαλείας – άρα και µικρότερο κόστος – σε άλλες χώρες θα σηµαίνουν µεγαλύτερο βάρος για την ίδια τη Γερµανία.
 
Αλλωστε από τα γερµανικά αεροδρόµια περνούν κάθε µήνα περίπου 350.000 τόνοι αεροµεταφερόµενων φορτίων, ποσότητα διπλάσια σε σύγκριση µε εκείνη που διέρχεται από τα βρετανικά αεροδρόµια. Ενδιάµεσο σταθµό στο αεροδρόµιο της Κολωνίας είχε κάνει και το παγιδευµένο πακέτο που εντοπίστηκε τελικά στο αεροδρόµιο των Ιστ Μίντλαντς.
 
Οι έλεγχοι των αεροµεταφερόµενων φορτίων διαφέρουν από χώρα σε χώρα. Σε κάποιες χώρες – επισηµαίνει το ΒΒC – γίνονται αυστηρότατοι έλεγχοι, άλλες ελέγχουν µόνο ένα µικρό δείγµα των φορτίων, κάποιες δεν εφαρµόζουν καν έλεγχο, ενώ άλλες φροντίζουν απλώς να επαληθεύουν ότι το πακέτο περιέχει ό,τι αναγράφεται στο δελτίο αποστολής. Η τελευταία συνωµοσία της Αλ Κάιντα αναµένεται να τροφοδοτήσει εκκλήσεις για ευρύτερη χρήση στα αεροµεταφερόµενα φορτία της απεικονιστικής τεχνολογίας που µπορεί να ανιχνεύσει την ύπαρξη εκρηκτικών.
 
Αλλωστε οι εκρηκτικοί µηχανισµοί στα δύο παγιδευµένα πακέτα ήταν τόσο εξεζητηµένοι που θα ήταν «σχεδόν αδύνατο» να εντοπιστούν µε τα µηχανήµατα ακτίνων Χ. Οι ειδικοί όµως προειδοποιούν πως για να καλυφθούν τα κενά ασφαλείας που υπάρχουν στις αεροµεταφορές, για να ελέγχεται κάθε φορτίο που µπαίνει στο σύστηµα, θα χρειάζονταν δισεκατοµµύρια ευρώ, κόστος δυσβάστακτο για τις κυβερνήσεις, τις αεροπορικές εταιρείες και τις µεταφορικές εταιρείες, ιδίως σε εποχές ισχνών αγελάδων όπως η σηµερινή. «Στη χειρότερη περίπτωση», σηµειώνει ο Τζέιµς Χάλστεντ, σύµβουλος της εταιρείας Αviation Εconomics, «θα σταµατούσε το παγκόσµιο εµπόριο».
 
 
Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν εντοπίσει στα μέσα Σεπτεμβρίου δέματα προερχόμενα από την Υεμένη που είχαν προορισμό το Σικάγο και τα οποία συνιστούσαν προφανώς τη “δοκιμή” για την αποστολή των εκρηκτικών μηχανισμών που βρέθηκαν την περασμένη εβδομάδα, υποστηρίζει το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC.
 
Τα δέματα εκείνα περιείχαν διάφορα αντικείμενα, όπως βιβλία θρησκευτικού περιεχομένου και ένα σκληρό δίσκο ηλεκτρονικού υπολογιστή, όχι όμως και εκρηκτικά, μετέδωσε το κανάλι επικαλούμενο υψηλόβαθμο αξιωματούχο τον οποίο δεν κατονόμασε.
 
Η πηγή του ABC ανέφερε ότι τα πακέτα είχαν σταλεί “από κάποιον που έχει σχέσεις με την Αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο”. Ο Ντικ Κλαρκ, πρώην υπεύθυνος του Λευκού Οίκου για τον αντιτρομοκρατικό αγώνα, σχολίασε στο κανάλι ότι “η πραγματοποίηση δοκιμών είναι πάντα σημαντική για την Αλ Κάιντα”.
 
“Στη συγκεκριμένη περίπτωση ήθελαν να παρακολουθήσουν τα δέματα για να ξέρουν πότε ακριβώς θα έφταναν σε κάποιο μέρος και πώς να ρυθμίσουν το χρονόμετρο ώστε η βόμβα να εκραγεί στο σωστό σημείο, αναμφίβολα πάνω από το Σικάγο”, πρόσθεσε.
 
Μετά την ανακάλυψη εκείνη οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών παρακολουθούσαν το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που επέδειξε η Αλ Κάιντα της Αραβικής Χερσονήσου για το Σικάγο.
 
Τα πακέτα που εντοπίστηκαν την περασμένη εβδομάδα στη Βρετανία και το Ντουμπάι χάρη στις σαουδαραβικές υπηρεσίες πληροφοριών είχαν σταλεί μέσω των εταιρειών ταχυμεταφορών FedEx και UPS και περιείχαν αρκετή εκρηκτική ύλη για να ανατινάξουν ένα αεροπλάνο. Και τα δύο είχαν ως τελικό προορισμό συναγωγές του Σικάγο.

 

Από την εφημερίδα “Τα Νέα”

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε