Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Η αστυνομία απέτρεψε δύο τρομοκρατικές επιθέσεις που σχεδίαζε η ΕΤΑ

Το σχέδιο απέτυχε όταν η αστυνομία κατέσχεσε 1,3 τόνους εκρηκτικών που θα χρησιμοποιούνταν στη συγκεκριμένη επίθεση.

Η ισπανική αστυνομία απέτρεψε δύο τρομοκρατικές επιθέσεις που σχεδίαζαν οι αυτονομιστές αντάρτες της ΕΤΑ, οι οποίες είχαν στόχο τους πύργους KIO, διάσημο αξιοθέατο της Μαδρίτης, και τον βάσκο πρωθυπουργό, όπως ανέφεραν σήμερα αστυνομικές πηγές.

Οι επιθέσεις θα πραγματοποιούνταν στις αρχές του 2010. Τα σχέδια αυτά έρχονται τώρα στο φως μετά την εξάρθρωση από την αστυνομία την προηγούμενη εβδομάδα ενός πυρήνα της ΕΤΑ που θα τις πραγματοποιούσε.

Η ΕΤΑ φέρεται ότι σχεδίαζε μία βομβιστική επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο που θα είχε στόχο τους πύργους KIO, δυο κτίρια γραφείων το κάθε ένα από τα οποία αποτελείται από 26 ορόφους που βρίσκονται στην πλατεία Καστίγια, στα βόρεια της πρωτεύουσας.

Το σχέδιο απέτυχε όταν η αστυνομία κατέσχεσε 1,3 τόνους εκρηκτικών που θα χρησιμοποιούνταν στη συγκεκριμένη επίθεση. Τα εκρηκτικά είχαν βρεθεί σε ένα εργοστάσιο εκρηκτικών της ΕΤΑ στην κεντρική Πορτογαλία τον Φεβρουάριο του 2010.

Νωρίτερα η αστυνομία είχε σταματήσει ένα αυτοκίνητο το οποίο θα παραλάμβανε τα εκρηκτικά. Ο οδηγός του αυτοκινήτου, και αυτός ενός άλλου που το συνόδευε, κατάφεραν να ξεφύγουν, αλλά σύντομα συνελήφθησαν.

Στο αυτοκίνητο υπήρχε ένα όπλο με το οποίο η οργάνωση σκόπευε να σκοτώσει τον βάσκο πρωθυπουργό Πάτξι Λόπεζ, που ανήκει στο σοσιαλιστικό κόμμα του πρωθυπουργού Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεζ Θαπατέρο, όπως αναφέρει σε άρθρο της η εφημερίδα La Razon.

Βάζοντας στόχο τον Λόπεζ η ΕΤΑ ήθελε να πιέσει την ισπανική κυβέρνηση να ξεκινήσει και πάλι το διάλογο μαζί της.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε