Πέμπτη, 28 Μαρ.
22oC Αθήνα

Η διάσωση της Ιρλανδίας μεταφέρει την πίεση στην Πορτογαλία και την Ισπανία

Πληθαίνουν οι φωνές και τα σενάρια περί επέκτασης της κρίσης στην Πορτογαλία,την οποία έχουν ήδη βάλει στο ”μάτι” οι κερδοσκόποι. “Γίνονται αισθητές και επί ισπανικού εδάφους οι επιπτώσεις” λέει ο πρόεδρος της Τράπεζας της Ισπανίας
 

Το δυστύχημα για την Πορτογαλία είναι πως τα σημάδια μετάδοσης της ιρλανδικής κρίσης είναι πλεον ορατά και δυστυχώς δεν καταπολεμούνται με διαψεύσεις.
 
Τα spreads των δεκαετών πορτογαλικών ομολόγων,έχουν εκτιναχθεί στις 413 μονάδες βάσης και ”φιγουράρουν” τρίτα στη λίστα ”επικινδυνότητας” μετά τα ιρλανδικά και βεβαίως τα ελληνικά ενώ και το χρηματιστήριο της Πορτογαλίας κινείται πτωτικά,όπως χθες που σημείωσε πτώση 1,30%.
 
Το χειρότερο όμως σενάριο,δεν είναι η πίεση αποσπασματικά προς την Πορτογαλία αλλά η επέκταση της κρίσης συνολικά στις ”αδύναμες” οικονομίες του ευρωπαικού νότου και τα δημοσιεύματα είναι χαρακτηριστικά : “Μετά την επιβεβαίωση της διάσωσης της Ιρλανδίας, οι επενδυτές αναρωτιούνται αν έχει έρθει η ώρα για τη διάσωση της Πορτογαλίας και στο τέλος ίσως της Ισπανίας και της Ιταλίας”, σχολιάζει η Banca March στο Dow Jones Newswires.
 
Την ίδια ώρα μιλώντας στη Γερουσία  ο πρόεδρος της Τράπεζας της Ισπανίας εκτίμησε ότι “πρέπει να παραμείνουμε σε εγρήγορση” έναντι του ενδεχομένου αναζωπύρωσης της έντασης που χαρακτήρισε τη λειτουργία των αγορών πρόσφατα.

Η ανατίμηση των Ισπανικών ομολόγων στη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων, καταδεικνύει τη μειούμενη εμπιστοσύνη του επενδυτικού κοινού στις ικανότητες της χώρας να αποπληρώσει το χρέος της.

Τοασφάλιστρο κινδύνου των ισπανικών ομολόγων διατηρήθηκε στα υψηλά επίπεδα των 220 μονάδων βάσης, ενώ στη διάρκεια του καλοκαιριού διαμορφωνόταν στις 160 μονάδες βάσης.

Το Χρηματιστήριο της Μαδρίτης παρέμεινε στο “κόκκινο” καταγράφοντας απώλειες -1,08% στη διάρκεια των πρωινών συναλλαγών, μετά από απώλειες -2,68% χθες, εν μέσω ανησυχιών για τη διάσωση της Ιρλανδίας.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε