Ειδήσεις ΤΖΟΚΕΡ· ΣΕΙΣΜΟΣ· ΚΑΙΡΟΣ· ΟΑΕΔ· ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ 2017 Λίγα Σύννεφα 6 Αθήνα Αναλυτικά

Η διαστημοσυσκευή Schiaparelli προσεδαφίστηκε στον Άρη [vid]

Η διαστημοσυσκευή Schiaparelli προσεδαφίστηκε στον Άρη [vid]
Διαδώστε αυτό το άρθρο
Τελευταία ενημέρωση: 19.10.2016 | 21:16
Πρώτη δημοσίευση: 19.10.2016 | 21:16

Η μικρή διαστημοσυσκευή «Σκιαπαρέλι» (Schiaparelli) προσεδαφίστηκε σήμερα στην επιφάνεια του Άρη στην πρώτη επιτυχημένη για την Ευρώπη προσεδάφιση μιας διαστημοσυσκευής στον κόκκινο πλανήτη έπειτα την «ηρωική αποτυχία» το 2003 του βρετανικής κατασκευής Beagle-2 που δεν κατάφερε να επικοινωνήσει ξανά με τη Γη.

Οι επιστήμονες πλέον αναμένουν νέα δεδομένα από το «Σκιαπαρέλι», ανέφερε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA).

Το «Σκιαπαρέλι» είναι μια σχετικά μικρή στατική συσκευή επίδειξης, η οποία θα βοηθήσει τους ευρωπαίους και τους ρώσους επιστήμονες να ελέγξουν τις τεχνολογίες της ελεγχόμενης καθόδου και προσεδάφισης, ενόψει των μελλοντικών αποστολών, με πρώτη την αποστολή του ρόβερ ExoMars το 2020, το οποίο θα αναζητήσει ίχνη ζωής στον 'Αρη. Μεταξύ άλλων, θα δοκιμασθούν η «ασπίδα» θερμότητας, το επιβραδυντικό αλεξίπτωτο, το σύστημα προώθησης και το σύστημα πρόσκρουσης.

Πρόκειται για την κοινή αποστολή ExoMars της Ευρώπης (ESA) και της Ρωσίας (Roscosmos), η οποία περιλαμβάνει δύο διαστημοσυσκευές που κινούνται πλέον ξεχωριστά η μία από την άλλη

Εκτός από τις ΗΠΑ και την πρώην ΕΣΣΔ, καθώς και τη σημερινή Ρωσία, καμία άλλη χώρα δεν έχει μέχρι σήμερα προσεδαφίσει κάποια συσκευή στον 'Αρη - η οποία να καταφέρει να λειτουργήσει τουλάχιστον.

Το Schiaparelli επίσης μεταφέρει ένα μικρό επιστημονικό όργανο, που θα καταγράφει την ταχύτητα του αέρα, την υγρασία, την πίεση και την θερμοκρασία στο σημείο προσεδάφισής του, ενώ θα πραγματοποιήσει και τις πρώτες μετρήσεις των ηλεκτρικών πεδίων στην επιφάνεια του 'Αρη, που ίσως δώσουν στοιχεία για το πώς ενεργοποιούνται οι καταιγίδες σκόνης στον πλανήτη. Πάντως η συσκευή δεν θα ζήσει για πάνω από δύο μέρες στον 'Αρη, καθώς θα ξεμείνει από μπαταρίες.


   Διαδώστε αυτό το άρθρο
iconΣχετικά άρθρα
  1. Βόλτα αστροναυτών έξω από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό [vid] Βόλτα αστροναυτών έξω από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό [vid]
  2. Τεταρτίδες: Βροχή διαττόντων αστέρων, κορυφώνεται την Τρίτη! Τεταρτίδες: Βροχή διαττόντων αστέρων, κορυφώνεται την Τρίτη!
  3. Δήμητρα: Ένας πλανήτης - νάνος γεμάτος νερό! Δήμητρα: Ένας πλανήτης - νάνος γεμάτος νερό!
  4. Προειδοποίηση NASA: Αν χτυπήσει κομήτης τη Γη... θα εξαφανιστούμε! Προειδοποίηση NASA: Αν χτυπήσει κομήτης τη Γη... θα εξαφανιστούμε!
  5. NASA: Το “τρυπάνι” του Άρη... κόλλησε NASA: Το “τρυπάνι” του Άρη... κόλλησε
  6. Σείστηκε η Γη! Πτώση τεράστιου φλεγόμενου μετεωρίτη με 45.000 μίλια/ώρα [vid] Σείστηκε η Γη! Πτώση τεράστιου φλεγόμενου μετεωρίτη με 45.000 μίλια/ώρα [vid]
close button

Κάντε Like: Newsit.gr στο Facebook