Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Η εγγονή Λεπέν συνεχίζει την… ακροδεξιά δυναστεία

Η Μαριόν Λεπέν μαζί με τον παππού της Ζαν Μαρι Λεπέν. ΦΩΤΟ REUTERS
Η Μαριόν Λεπέν μαζί με τον παππού της Ζαν Μαρι Λεπέν. ΦΩΤΟ REUTERS

Η 22χρονη φοιτήτρια και ανιψιά της Μαρίν θα είναι υποψήφια με το Εθνικό Μέτωπο στις βουλευτικές εκλογές της 17ης Ιουνίου

Είναι δύο, είναι τρεις, είναι… μια ανεξάντλητη δεξαμενή. Ο λόγος για την οικογένεια Λεπέν, η οποία φαίνεται να μετεξελίσσεται σε πραγματική πολιτική «δυναστεία» μετά και από την προώθηση στην πρώτη γραμμή της εκλογικής κούρσας της… εγγονής του ακροδεξιού ηγέτη, Μαριόν Λεπέν.

Ετσι, μετά την κόρη του Μαρίν, η οποία τον διαδέχτηκε στην ηγεσία του Εθνικού Μετώπου σε μια προσπάθεια αλλαγής της αναχρονιστικής εικόνας της παράταξης, ο 84χρονος επίτιμος πρόεδρος της γαλλικής ακροδεξιάς ρίχνει στην «επικοινωνιακή» μάχη και την 22χρονη εγγονή του. Βέβαια, όπως σημειώνουν τα ΜΜΕ, παρά την απειρία της στον πολιτικό στίβο και το νεαρό της ηλικίας της, ουδείς θα πρέπει να αμφιβάλλει πως η Μαριόν είναι… αντάξια της οικογενειακής κληρονομιάς.

Φανατική οπαδός του Εθνικού Μετώπου στο οποίο είναι μέλος από τα 17 της, η φοιτήτρια νομικής στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού, φημίζεται για τις ικανότητές της στη «στρατολόγηση» νέων ψηφοφόρων.

Ωστόσο, αυτό που προκαλεί μεγαλύτερη αίσθηση στη Γαλλία, είναι ο ισχυρός δεσμός που διατηρεί με τον παππού της αλλά και τη θεία της, Μαρίν. Εξάλλου, σύμφωνα με δηλώσεις, τόσο της ίδιας όσο και του μέντορά της Ζαν Μαρί Λεπέν, η υποψηφιότητά της στις επερχόμενες κοινοβουλευτικές εκλογές της 17ης Ιουνίου στην περιφέρεια Βοκλίζ -στην οποία περιλαμβάνεται και η περιοχή Καρπεντράς- έχει ιδιαίτερη σημασία.

Οπως υποστήριξε η οικογένεια Λεπέν, η Μαριόν δέχτηκε να είναι υποψήφια στη συγκεκριμένη περιφέρεια, όπου το Εθνικό Μέτωπο έλαβε ένα από τα υψηλότερα ποσοστά του στον πρώτο γύρο των προεδρικών, κυρίως «για να καθαρίσει το όνομα του παππού της».

Πράγματι, η περιοχή είναι άκρως συμβολική για τους Λεπέν καθώς τον Μάιο του 1990 στο Καρπεντράς έγιναν στόχος βανδαλισμού 34 τάφοι στο εβραϊκό νεκροταφείο με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν μαζικές διαδηλώσεις κατά του αντισημιτισμού σε ολόκληρη τη χώρα και ο τότε ηγέτης του Εθνικού Μετώπου να κατηγορηθεί για ηθική αυτουργία.

Συνεπώς, ο καθένας κατανοεί πως μια τυχόν νίκη της Μαριόν στην περιφέρεια -κάτι το οποίο δεν αποκλείουν οι δημοσκοπήσεις- θα ερμηνευόταν από την οικογένεια ως απόλυτη «δικαίωση» μετατρέποντας ταυτόχρονα την εγγονή του Λεπέν στη νεαρότερη βουλευτή της Γαλλίας.

Βέβαια, όπως τονίζει η ίδια η Μαριόν σε κάθε ευκαιρία, αυτή δεν θα είναι η πρώτη φορά που δοκιμάζει την τύχη της στην πολιτική. Ηδη από το 2010, το Εθνικό Μέτωπο την είχε εντάξει στις λίστες του για τις τοπικές εκλογές. Ωστόσο τότε βρισκόταν σε μη εκλόγιμη θέση. Σήμερα, η «εκλεκτή» της τρίτης γενιάς των Λεπέν, την οποία ο παππούς της ξεχώρισε ανάμεσα στα εννιά του εγγόνια, φαίνεται αποφασισμένη να κερδίσει το στοίχημα. Οπως επισημαίνεται στα ΜΜΕ, η Μαριόν έχει ήδη μετακομίσει στη Βοκλίζ και επιδίδεται σε καθημερινές εξορμήσεις στις εμπορικές αγορές προετοιμάζοντας το έδαφος για τη μεγάλη μάχη.

Ποια είναι η Μαριόν

Γεννημένη το 1990, η 22χρονη Μαριόν ευελπιστεί να μετατραπεί στη νεότερη βουλευτή της Γαλλίας. Είναι υποψήφια στην περιοχή Βοκλίζ

Φοιτήτρια στη Νομική του Πανεπιστημίου του Παρισιού, η εγγονή του Ζαν Μαρί Λεπέν πιστεύει πως μπορεί να συνδυάσει την πολιτική καριέρα με τις σπουδές της. Τα ΜΜΕ τη χαρακτηρίζουν ως την «πιο χαρισματική» από τα εννέα εγγόνια του Ζαν Μαρί Λεπέν

Η μητέρα της Γιαν Λεπέν, αδελφή της Μαρίν Λε Πεν, δεν συμφωνούσε αρχικά με την είσοδο της κόρης της στην πολιτική
Το 2010, το Εθνικό Μέτωπο την είχε συμπεριλάβει στις λίστες του (σε μη εκλόγιμη θέση) στις τοπικές εκλογές

Καμία έκπληξη δεν αποτελεί η απόφαση της Μαριόν Λεπέν να διεκδικήσει πρωταγωνιστικό ρόλο στο Εθνικό Μέτωπο, για φίλους και συνεργάτες της οικογένειας. Οπως σημειώνουν, η Μαριόν είναι ένα από τα τρία παιδιά της δεύτερης κόρης του Ζαν Μαρί, της Γιαν Λεπέν, και του πρώην προέδρου της Νεολαίας της ακροδεξιάς παράταξης, Σμαουέλ Μαρεσάλ.
Κατά συνέπεια, θα ήταν πολύ δύσκολο να μην «προσβληθεί» από τον ιό της πολιτικής. Η μητέρα της, Γιαν, η οποία είναι εξαιρετικά δεμένη με την αδελφή της Μαρίν -σε αντίθεση με τη μεγάλη τους αδελφή Μαρί-Καρολίν η οποία διατηρεί τυπικές σχέσεις με την οικογένεια-, εργάζεται τα τελευταία 25 χρόνια για το κόμμα, όπου έχει αναλάβει τη διοργάνωση των εκλογικών συγκεντρώσεων.

Ο πατέρας της, από τον οποίο πήρε διαζύγιο η Γιαν το 2007, είχε γίνει γνωστός στα ΜΜΕ με το παρατσούκλι «ο γαμπρός» και διαδραμάτιζε ρόλο-κλειδί στη στρατολόγηση μελών. Ωστόσο, αυτό που φαίνεται να ώθησε περισσότερο από οτιδήποτε άλλο τη Μαριόν στην πολιτική, είναι ο θαυμασμός για τον… παππού της.

Μάλιστα, η εγγονή του 84χρονου έχει δηλώσει πως θα προβεί σε επίσημη αλλαγή του επωνύμου της προκειμένου να σβήσει από την ταυτότητά της το «Μαρεσάλ».

Στόχος της, όπως επισημαίνει, είναι να κρατήσει μόνο το Λεπέν έτσι ώστε «να μη χαθεί το όνομα», αφού στην οικογένεια δεν υπάρχουν αγόρια.

Πηγή: “Έθνος της Κυριακής”

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε