Παρασκευή, 29 Μαρ.
25oC Αθήνα

Η εξέγερση στην Λιβύη από την πρώτη ημέρα της – Χρονολόγιο

‘Ολα ξεκίνησαν στις 15 Φεβρουαρίου με την μορφή διαδηλώσεων στις μεγάλες πόλεις όπως είχε συμβεί στην Τυνησία και την Αίγυπτο. Διαβάστε τα γεγονότα με χρονολογική σειρά.

Φεβρουάριος 2011

– 15-19: Άνευ προηγουμένου διαδηλώσεις εναντίον του καθεστώτος καταστέλλονται βίαια στην Βεγγάζη και την αλ Μπάιντα. Η εξέγερση περνά και σε άλλες πόλεις.

– 22: Ο υπουργός Δικαιοσύνης Μουσταφά Αμπντελτζαλίλ και ο υπουργός Εσωτερικών Άμπντελ Φάταχ Γιούνες τάσσονται στο πλευρό των αντικαθεστωτικών. Ακολουθούν και άλλοι πολιτικοί και στρατιωτικοί.

– 23-25: Η ζώνη από τα αιγυπτιακά σύνορα ως την Ατζνταμπίγια, συμπεριλαμβανομένου του Τομπρούκ και της Βεγγάζης περνούν στα χέρια των αντικαθεστωτικών.

– 28: Μετά τον ΟΗΕ και τις ΗΠΑ, η ΕΕ αποφασίζει κυρώσεις εναντίον του καθεστώτος Καντάφι.

Μάρτιος 2011

– 10: Η Γαλλία αναγνωρίζει το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο, που συστάθηκε στα τέλη Φεβρουαρίου από τους αντικαθεστωτικούς στη Βεγγάζη, ως “το μόνο εκπρόσωπο” (τη νόμιμη κυβέρνηση) της Λιβύης. Από τότε το έχουν αναγνωρίσει περισσότερες από 25 χώρες.

– 17: Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δίνει την έγκρισή του για χρήση στρατιωτικής βίας κατά των δυνάμεων του Καντάφι για να προστατευτούν οι άμαχοι.

– 18-19: Οι κυβερνητικές δυνάμεις επιτίθενται στην Βεγγάζη, πρωτεύουσα των αντικαθεστωτικών. Η Συμμαχία απαντά και οι πιστές στον Καντάφι δυνάμεις που υποχωρούν δυτικά.

– 31: Το ΝΑΤΟ αναλαμβάνει τη διοίκηση της επιχείρησης “Ενωμένος Προστάτης”.

Απρίλιος 2011

– 13: Η Ομάδα Επαφής για τη Λιβύη αναγνωρίζει το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο και ζητά την αποχώρηση του Καντάφι. Το ανατολικό μέτωπο σταθεροποιείται ανάμεσα στην Μπρέγκα και την Ατζνταμπίγια.

– 20: Μετά το Λονδίνο, το Παρίσι και η Ρώμη στέλνουν στρατιωτικούς συμβούλους στο Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο. Ακολουθούν η Αίγυπτος και οι ΗΠΑ.

Μάιος 2011

– 1η : Ένας από τους γιους και τρία εγγόνια του Καντάφι σκοτώνονται σε επιδρομή του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με τη λιβυκή κυβέρνηση.

– 11: Μετά δύο μήνες, οι αντικαθεστωτικοί αποκτούν τον έλεγχο του αεροδρομίου της Μισράτα.

– 27: Η Μόσχα ζητεί την αποχώρηση του Καντάφι.

Ιούνιος 2011
 
– 1η : Το ΝΑΤΟ παρατείνει την αποστολή του ως τα τέλη Σεπτεμβρίου.

– 27: Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εκδίδει εντάλματα σύλληψης για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας εναντίον του Καντάφι, του γιου του Σάιφ αλ-Ισλάμ και του επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών Αμπντάλα αλ-Σενούσι.

– 29: Η Γαλλία παραδέχεται ότι έδωσε όπλα στους αντάρτες ρίχνοντάς τα με αλεξίπτωτα στα βουνά της Νεφούσα (νοτιοδυτικά της Τρίπολης).

Ιούλιος 2011

– 6: Επιθέσεις των αντικαθεστωτικών από τα βουνά της Νεφούσα.

– 15: Η διεθνής ομάδα επαφής για τη Λιβύη αναγνωρίζει το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο ως “νόμιμη κυβερνητική αρχή”.

– 28: Δολοφονία του στρατηγού Γιούνες.

Αύγουστος 2011

– 8: Ο Μουσταφά Αμπντελτζαλίλ πρόεδρος του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου παύει την μεταβατική κυβέρνηση.

– 9: Το καθεστώς κατηγορεί το ΝΑΤΟ ότι σκότωσε 85 αμάχους σε επιδρομές εναντίον χωριού κοντά στο Ζλίτεν.

– 14: Μυστικές συνομιλίες αντικαθεστωτικών και εκπροσώπών του καθεστώτος στην Ντζέρμπα της Τυνησίας. Στην ανατολική Λιβύη οι αντικαθεστωτικοί ελέγχουν όλη την κατοικημένη ζώνη ανατολικά της Μπρέγκα.

– 18: Το καθεστώς προτείνει εκεχειρία αποκλείοντας την πιθανότητα αποχώρησης του Καντάφι. Οι αντικαθεστωτικοί ελέγχουν το διυλιστήριο της Ζαουίγια.

– 19: Οι αντικαθεστωτικοί καταλαμβάνουν τις πόλεις Ζλίτεν και Ζαουίγια και προχωρούν προς την Τρίπολη.

– 20: Οι δυνάμεις των αντικαθεστωτικών επιτίθενται στην Τρίπολη.

– 21: Οι αντικαθεστωτικοί εισέρχονται στην Τρίπολη από τις δυτικές περιοχές και παίρνουν τον έλεγχο πολλών συνοικιών. Φτάνουν μέχρι την Πράσινη Πλατεία στο κέντρο της πόλης. Άλλοι φτάνουν μέσω θαλάσσης στη Μισράτα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΟΥ NEWSIT ΣΤΗΝ ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΣΤΗΝ ΛΙΒΥΗ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε