Πέμπτη, 25 Απρ.
22oC Αθήνα

Η εξέγερση θέλει και το… ποπ κορν της – Εικόνες πίσω από τα οδοφράγματα της πλατείας Ταχρίρ

ΦΩΤΟ REUTERS

Η πλατεία-σύμβολο της αιγυπτιακής εξέγερσης δεν είναι μόνο τανκ, συρματοπλέγματα και διαδηλωτές. Είναι και τόπος συγκέντρωσης μικροπωλητών ποπ κορν και καπέλων κλόουν…

Εδώ και περίπου μία εβδομάδα, οι διαδηλωτές έστησαν οδοφράγματα από λαμαρίνες και καμένα αυτοκίνητα στην έξοδο προς τη γέφυρα Κασρ-αλ-Νιλ, τον τεράστιο οδικό κόμβο στο κέντρο του Καΐρου, που έχει μεταβληθεί από τις 25 Ιανουαρίου σε έμβλημα της εξέγερσης κατά του καθεστώτος Μουμπάρακ.

Σήμερα, συνωστίζονται εκεί τουριστικά αμαξάκια με κουδούνια, πλανόδιοι που πουλούν εντυπωσιακά καπέλα, αιγυπτιακές σημαίες, ζεστό τσάι, γλυκά και τσιγάρα.

Μοιάζει με υπαίθριο πανηγύρι, οι άνθρωποι περιμένουν υπομονετικά στην ουρά για να εισέλθουν στην πλατεία και μετά από έναν πρόχειρο έλεγχο από τους στρατιώτες, ενώνονται τελικά με το πλήθος που περιφέρεται στο κέντρο της πλατείας.

Τα συνθήματα τώρα βγαίνουν από τα στόματα των παιδιών. «Γκαμάλ, πες στον πατέρα σου ότι οι κόπτες σε σιχαίνονται», «Χόσνι, δίνε του», τραγουδά ένα κοριτσάκι στους ώμους του πατέρα του.

Οι πάγκοι έχουν πολλαπλασιασθεί στο κέντρο της πλατείας, ανάμεσα στα κιόσκια που φιλοξενούν τεράστιες φωτογραφίες σκοτωμένων ανθρώπων κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων της περασμένης εβδομάδας, όταν οι υποστηρικτές του καθεστώτος Μουμπάρακ επιτέθηκαν στους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές.

“Οι δουλειές πάνε καλά” , λέει ο Μοχάμεντ, νεαρός πωλητής τσιγάρων στο κέντρο της πλατείας. “Δεκαπέντε λίρες (τρία δολάρια) το πακέτο του Marlboro”. Η τιμή του πακέτου των αμερικάνικων τσιγάρων στα καταστήματα του Καΐρου κυμαίνεται μεταξύ 10 και 12 λιρών. Αλλά στην πλατεία Ταχρίρ οι τιμές έχουν ανέβει.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε