Πέμπτη, 28 Μαρ.
19oC Αθήνα

Η επέτειος των αγανακτισμένων στην Ισπανία – ΦΩΤΟ

Η επέτειος των αγανακτισμένων στην Ισπανία – ΦΩΤΟ

Ούτε καρφίτσα δεν έπεφτε στους δρόμους της Ισπανίας όπου οι αγανακτισμένοι τίμησαν την επέτειο του “κινήματος των αγανακτισμένων”. Δείτε τις φωτογραφίες…

Χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στη Μαδρίτη για να πραγματοποιήσουν πορεία μέχρι την πλατεία Πουέρτα ντελ Σολ, ένα χρόνο μετά τη γέννηση του κινήματος των «Αγανακτισμένων» που γιορτάζει την πρώτη του επέτειο.

Με τα συνθήματα «Βγείτε στο δρόμο», «Δεν είμαστε προϊόντα στα χέρια των πολιτικών και των τραπεζιτών» διαδηλωτές από διαφορετικές περιοχές της Μαδρίτη κατευθύνθηκαν προς την Πουέρτα ντελ Σολ, όπου στις 15 Μαΐου 2011 γεννήθηκε το κίνημα των «Αγανακτισμένων».

Οι διαδηλωτές σκοπεύουν να διατηρήσουν επί τέσσερις ημέρες μια «μόνιμη συνέλευση» αγνοώντας την επίσημη απαγόρευση, σύμφωνα με την οποία οι διαδηλώσεις πρέπει να ολοκληρώνονται καθημερινά στις 22:00.

«Είναι σημαντικό να δείξουμε ότι είμαστε ακόμη εδώ, ότι χιλιάδες άνθρωποι θέλουν αλλαγή», δήλωσε η Μαρίνα Σάντος, 23 ετών ιδιωτική υπάλληλος που πήρε μέρος στις κινητοποιήσεις. Η Σάντος φορούσε μια κονκάρδα που έγραφε «ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός».

Ένα από τα πανό που κρατούσαν οι διαδηλωτές έγραφε «Δικό σας το χρέος, δεν το πληρώνουμε», ενώ φώναζαν συνθήματα όπως «δεν μας εκπροσωπούν» και «δεν είναι κρίση, είναι απάτη».

«Είμαστε εδώ γιατί εξακολουθούμε να είμαστε αγανακτισμένοι από τις πολιτικές λιτότητας που μας επιβάλλει η οικονομική ελίτ», δήλωσε ο Βίκτορ Βάλντες, ένας φοιτητής φιλοσοφίας 21 ετών. «Το κίνημα συνεχίζεται με την ίδια ορμή», υπογράμμισε.

Το κίνημα των «Αγανακτισμένων», το οποίο πυροδότησε η αυξανόμενη ανεργία και οι υπερβολές του φιλελευθερισμού, αιφνιδίασε πέρυσι την Ισπανία, όπου παρά την οικονομική κρίση δεν ήταν έντονη η έκφραση της δυσαρέσκειας.

Τον τελευταίο χρόνο η ανεργία στην Ισπανία αυξήθηκε ακόμη περισσότερο, πλήττοντας το ένα τέταρτο του ενεργού πληθυσμού, ενώ η νέα δεξιά κυβέρνηση έχει υιοθετήσει μια οικονομική πολιτική αυστηρής λιτότητας.

Μαδρίτη

Κάποιοι άλλοι στη Μαδρίτη δε δίστασαν να κατεβάσουν στην κυριολεξία τα παντελόνια τους ως ένειξη διαμαρτυρίας για τη λιτότητα.

Δείτε τις διαδηλώσεις και σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύσουσες.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε