Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Η επίσκεψη του αυτοκράτορα στους πληγέντες – Έφτασαν οι… ενισχύσεις από τη Γαλλία

ΦΩΤΟ REUTERS

Τους πληγέντες από το σεισμό και το καταστροφικό τσουνάμι της 11ης Μαρτίου επισκέφτηκε την Τετάρτη το αυτοκρατορικό ζεύγος της Ιαπωνίας.

Ο αυτοκράτορας Ακιχίτο και η σύζυγος του Μιτσίκο βρέθηκαν στο καταφύγιο Μπουντο-καν του Τόκιο, όπου φιλοξενούνται 300 άνθρωποι, κυρίως από την περιοχή της Φουκουσίμα.
Επίσκεψη από τον αυτοκράτορα - ΦΩΤΟ REUTERS
Το αυτοκρατορικό ζεύγος υποκλίνεται σε μια γυναίκα που έχασε τα πάντα σε δευτερόλεπτα - ΦΩΤΟ REUTERS
Άνθρωποι που σε μια στιγμή έχασαν τα πάντα ή αναγκάστηκαν λόγω του πυρηνικού δυστυχήματος να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, συνομίλησαν με τον αυτοκράτορα της χώρας, ο ρόλος του οποίου, πάντως, είναι καθαρά διακοσμητικός στην ιαπωνική κοινωνία: δεν νομοθετεί, δεν έχει επαφή με… θνητούς.
Ρούχα απλωμένα παντού και λίγα υπάρχοντα σε μια βαλίτσα - ΦΩΤΟ REUTERS
Υπό το φόβο της μόλυνσης από τη ραδιενέργεια, η μάσκα είναι απαραίτητο... αξεσουάρ - ΦΩΤΟ REUTERS
Στη Φουκουσίμα ο εφιάλτης συνεχίζεται και η TEPCo ζήτησε για ακόμη μια φορά συγγνώμη από τους πολίτες για την ανεπάρκεια στη διαχείριση της κρίσης. Ο πρόεδρος της εταιρίας μεταφέρθηκε εσπευσμένα, την Τετάρτη, στο νοσοκομείο με ζαλάδες και υψηλή πίεση. Ο Μασατάκα Σιμίζου δεν είχε κάνει καμία δημόσια εμφάνιση από τις 13 Μαρτίου, όταν παραβρέθηκε σε συνέντευξη Τύπου.

Έξω από τα γραφεία της εταιρίας, στο μεταξύ, συγκεντρώθηκαν περισσότεροι από 100 άνθρωποι, διαδηλώνοντας κατά της πυρηνικής ενέργειας. Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, το βασικό σύνθημα των συγκεντρωθέντων ήταν «σταματήστε την πυρηνική ενέργεια».

Γαλλική βοήθεια για τη Φουκουσίμα
Η διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας Areva, Αν Λοβερζόν, έφθασε την Τετάρτη στην Ιαπωνία, διευρύνοντας τη γαλλική αντιπροσωπεία που έσπευσε στη χώρα για να βοηθήσει την TEPCo, να θέσει υπό έλεγχο την κατάσταση στη Φουκουσίμα.

Η Λοβερζόν είναι η επικεφαλής της γαλλικής εταιρείας κατασκευής πυρηνικών αντιδραστήρων και μια από τις ισχυρότερες γυναίκες ανώτατα διευθυντικά στελέχη στην Γαλλία. Μαζί της, ταξίδεψαν στο Τόκιο άλλοι τρεις Γάλλοι ειδικοί στη ραδιενεργό μόλυνση των υδάτων. Από την Τρίτη βρίσκονται στην Ιαπωνία ακόμη δυο ειδικοί της εταιρίας.

Οι Γάλλοι ειδικοί θα παραμείνουν στην περιοχή του Τόκιο και όχι στην περιοχή της πυρηνικής μονάδας. Η συμμετοχή τους θα μπορούσε να συμβάλει στη βελτίωση της επικοινωνίας σχετικά με την καταστροφή.

Οι ειδικοί λένε ότι η έλλειψη πληροφόρησης και ορισμένα αντιφατικά στοιχεία έχουν καταστήσει δύσκολο να καταλάβουν τι συμβαίνει στην Φουκουσίμα, η οποία φαίνεται να έχει μετακινηθεί από μια φάση τήξης του πυρήνα, σε μία στην οποία η διαχείριση της εκλυόμενης ραδιενέργειας είναι υψίστης σημασίας.

Το ταξίδι της Λοβερζόν έρχεται πριν από την επίσκεψη στο Τόκιο του προέδρου της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, του πρώτου ξένου ηγέτη που θα φθάσει στη χώρα μετά τον σεισμό και το φονικό τσουνάμι.

Έκτακτο σχέδιο υπό το φόβο μόλυνσης στο Αμβούργο
Το λιμάνι του Αμβούργου προετοιμάζει έκτακτο σχέδιο για να αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο μόλυνσης με ραδιενέργεια εμπορικών πλοίων που έρχονται από την Ιαπωνία και την Ασία.

Οι λιμενικές αρχές βρίσκονται σε διαβουλεύσεις με τις υπηρεσίες εσωτερικής ασφάλειας και τις τελωνειακές αρχές, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times Deutschland. Εκτιμάται ότι οι τελωνειακές αρχές θα επιφορτιστούν με τον έλεγχο των πλοίων που έχουν ελλιμενιστεί στην Ιαπωνία ή έχουν περάσει πλησίον της Ιαπωνίας.

Πριν, πάντως, φτάσουν στο λιμάνι του Αμβούργου, το μεγαλύτερο της Γερμανίας, τα πλοία κατά κανόνα ελλιμενίζονται σε άλλα ευρωπαϊκά λιμάνια, όπως αυτό του Ρότερνταμ. Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι ολλανδικές αρχές ζητούν κατάλογο με τους δέκα τελευταίους σταθμούς που έκαναν πλοία προερχόμενα από την Ασία. Ζητούν επίσης από τους πλοιάρχους να εγγυηθούν γραπτώς ότι τα πλοία δεν ήρθαν σε επαφή με ακτινοβολία, ενώ στη συνέχεια ειδική ομάδα πραγματοποιεί έλεγχο για ραδιενέργεια στα πλοία.

Διαβάστε επίσης

Επείγων έλεγχος όλων των πυρηνικών αντιδραστήρων της Ιαπωνίας

Τεράστια άνοδος ραδιενεργού ιωδίου στην θάλασσα της Ιαπωνίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΟΥ NEWSIT ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΕΙΣΜΟ ΤΗΣ ΙΑΠΩΝΙΑΣ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε