Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Η φωτιά δεν έφερε τελικά κοντά Τουρκία και Ισραήλ

Ο Τούρκος πρωθυπουργός δήλωσε πως οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών δεν θα βελτιωθούν μέχρι το Ισραήλ να “καθαρίσει” τη Μεσόγειο απο το αίμα των 9 Τούρκων

που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της επιδρομής των ισραηλινών κομάντο στο διεθνή στολίσκο που μετέφερε βοήθεια στη Γάζα.

Επανέλαβε άλλωστε ότι η χώρα του απαιτεί αποζημιώσεις και τη συγγνώμη του Ισραήλ έπειτα από αυτή τη φονική επιδρομή της 31ης Μαΐου, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Ανατολή.

Οι δηλώσεις αυτές του Ερντογάν έσβησαν τις ελπίδες που είχε εκφράσει τις τελευταίες ημέρες ο διεθνής τύπος για ένα πιθανό ξεπάγωμα των τουρκοισραηλινών σχέσεων, έπειτα από την αποστολή από την Τουρκία δύο ελικοπτέρων για την κατάσβεση της φονικής πυρκαγιάς στο λόφο Καρμέλ. Ο τούρκος πρωθυπουργός είχε δηλώσει ότι η βοήθεια που απέστειλε η χώρα του στο Ισραήλ για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς ήταν “ένα ανθρωπιστικό και ισλαμικό καθήκον”.

“Κάποια ημέρα θα γυρίσουμε σελίδα. Ομως πρώτα πρέπει να μας ζητήσουν συγγνώμη και να πληρώσουν αποζημιώσεις”, δήλωσε ο Ερντογάν σε ομιλία του.

“Αν μας τείνουν μία χείρα δεν θα την αγνοήσουμε, όμως πρέπει να βεβαιωθούμε ότι αυτή τίνεται με ειλικρινή τρόπο”, πρόσθεσε, σύμφωνα πάντα με το πρακτορείο Ανατολή. “Κανείς δεν μπορεί να περιμένει ότι θα παραμείνουμε σιωπηλοί, ότι θα αποκηρύξουμε το νόμο και τη δικαιοσύνη, όσο το αίμα που έτρεξε στη Μεσόγειο δεν έχει καθαριστεί”, υπογράμμισε ο Ερντογάν.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με δήλωση Τούρκου αξιωματούχου στο γαλλικό πρακτορείο ο υφυπουργός εξωτερικών της Τουρκίας συναντήθηκε στη Γενεύη με ισραηλινό αξιωματούχο για να συζητήσουν τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να ξεπεραστεί η διπλωματική κρίση μεταξύ των δύο χωρών.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε