Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Η φωτογραφία του μικρού πρόσφυγα που έκανε γνωστή υπουργό να κλάψει (VIDEO)

Φωτογραφία: Reuters
Φωτογραφία: Reuters

Δεν άντεξε στην εικόνα που στοιχειώνει τους πάντες: την εικόνα του 3χρονου Αϊλάν Κουρντί νεκρού στα παράλια της Αλικαρνασσού. Η φωτογραφία του νεκρού αγοριού που έγινε, άθελά του, σύμβολο της προσφυγιάς των Σύρων, “λύγισε” την υπουργό Εξωτερικών της Σουηδίας Μάργκοτ Βάλστρεμ.

Καλεσμένη στον δημόσιο τηλεοπτικό σταθμό SVT, η κα Βάλστρεμ δεν κατάφερε να συγκρατήσει τα δάκρυά της. Και όταν τα σκούπισε, ζήτησε να αναληφθεί δράση. Από εκείνη και τους συναδέλφους της υπουργούς Εξωτερικών μάλλον…

Το SVT πρόβαλε αφιέρωμα για το δράμα των προσφύγων που εμπεριείχε ένα ρεπορτάζ για τη φωτογραφία που συγκλόνισε τον κόσμο: τον τρίχρονο Αϊλάν νεκρό, πεσμένο μπρούμυτα στα παράλια της Τουρκίας. Ο μικρός μαζί με τον 5χρονο αδερφό του, τη μητέρα και τον πατέρα του ήταν σε μια από τις βάρκες που βυθίστηκαν τα ξημερώματα της Τετάρτης στο Αιγαίο, ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα.

Αφού μεταδόθηκαν αποσπάσματα μιας ραδιοφωνικής συνέντευξης του πατέρα του τρίχρονου αγοριού που έχασε τη ζωή του στη Μεσόγειο, ο παρουσιαστής ρώτησε την υπουργό πώς αισθάνεται.

«Νομίζω ότι αυτή η εικόνα κάνει κάτι σε όλους μας. Διότι έχει πρόσωπο, όνομα και μια ιστορία. Δεν πρόκειται πλέον απλώς για πλεούμενα γεμάτα πλήθη μεταναστών, αλλά για τη φρίκη» απάντησε η Βάλστρεμ σκουπίζοντας δάκρυα από το πρόσωπό της.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO (μετά το 09:20)

Φωτογραφία Reuters

Η φωτογραφία, συνέχισε η Βάλστρεμ, προβάλει μια απαίτηση, και αυτή είναι ότι «τώρα πρέπει να αναλάβουμε δράση για εκείνον και για όλους τους άλλους. Υπάρχει μια μορφή πένθους και επίσης οργή διότι αυτό εξακολουθεί να συμβαίνει, συνεχίζεται. Προηγουμένως επρόκειτο για μεγάλους αριθμούς ανθρώπων μέσα σε πλεούμενα, ανθρώπων που κατά κάποιον τρόπο δεν είχαν πρόσωπο», συνέχισε.

Είπε ακόμη πως θα καλέσει τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες να καταβάλουν προσπάθειες συγκρίσιμες με αυτές της Σουηδίας όσον αφορά την υποδοχή προσφύγων. «Οι άλλες χώρες της ΕΕ πρέπει να ενωθούν μαζί μας και να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Δεν μπορούμε να αναλάβουμε όλη την ευθύνη», είπε.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε