Πέμπτη, 28 Μαρ.
21oC Αθήνα

Η γκάφα του…Γκόρντον Μπράουν

Ο βρετανός πρωθυπουργός Γκρόντον Μπράουν
Ο βρετανός πρωθυπουργός Γκρόντον Μπράουν
Ξέχασε πως είχε μικρόφωνο και τα έκανε….μαντάρα! Δείτε το βίντεο

 

Οι Εργατικοί είχαν επενδύσει πολλές ελπίδες σε αυτή την εβδομάδα. Περίμεναν πως με την περιοδεία του, την πιο προσωπική επαφή με τους ψηφοφόρους και το σημερινό, τρίτο και τελευταίο ντιμπέιτ για την οικονομία, ο Γκόρντον Μπράουν θα κατάφερνε να ανακτήσει το χαμένο έδαφος. Ένα ξεχασμένο μικρόφωνο όμως τα χάλασε όλα.
 
Στο πλαίσιο της στρατηγικής «έρχομαι κοντά στους πολίτες», ο βρετανός πρωθυπουργός βρέθηκε χθες στο Ρότσντεϊλ, στην Κεντρική Αγγλία. Κάποια στιγμή τον πλησίασε μια 66χρονη χήρα, η Γκίλιαν Ντάφι, και του είπε πως η οικογένειά της ψήφιζε ανέκαθεν Εργατικούς, αλλά τώρα πια εκείνη ντρέπεται να το δηλώσει. Κατόπιν άρχισε να του λέει τα παράπονά της για τους μετανάστες από την Ανατολική Ευρώπη, το εθνικό έλλειμμα, τους μη δικαιούχους που παίρνουν επιδόματα…
 
Ο Μπράουν μίλησε τρία- τέσσερα λεπτά μαζί της και οι δυο τους έδειξαν να χωρίζουν φιλικά. Με το που βρέθηκε όμως στο αυτοκίνητό του, ξεχνώντας πως το μικρόφωνο του Sky Νews βρισκόταν ακόμα στο πέτο του, ξέσπασε: «Σκέτη καταστροφή ήταν αυτό… Ποτέ δεν έπρεπε να με αφήσετε με αυτή τη γυναίκα. Ποιανού ιδέα ήταν;». Συνεργάτης του θέλησε να μάθει για ποιο θέμα του είχε μιλήσει η γυναίκα και ο Μπράουν απάντησε: «Για όλα. Είναι απλώς μια μισαλλόδοξη, λέει πως ήταν κάποτε ψηφοφόρος των Εργατικών. Είναι γελοίο».

 
Λίγο αργότερα το ΒΒC τον έβαλε να ακούσει τα ηχογραφημένα σχόλιά του. Στις εικόνες που μεταδόθηκαν απευθείας στην τηλεόραση, ο Μπράουν εμφανίστηκε να κρύβει το πρόσωπό του με τα χέρια του, ενώ οι αναλυτές υπενθύμιζαν προηγούμενες εκρήξεις του, επιβεβαιωμένες και μη. Ο βρετανός πρωθυπουργός ζήτησε συγγνώμη, ξανά και ξανά. Πρώτα απολογήθηκε ενώπιον όλων των Βρετανών, μετά τηλεφώνησε στην Ντάφι για να της ζητήσει προσωπικά συγγνώμη και τέλος, εμφανίστηκε στο σπίτι της, όπου παρέμεινε μισή ώρα και απολογήθηκε ξανά. Μέχρι και «μετανοημένο αμαρτωλό» χαρακτήρισε τον εαυτό του, αλλά η 66χρονη εμφανίστηκε εξοργισμένη. «Είναι ένας μορφωμένος άνθρωπος», δήλωσε ξεκαθαρίζοντας πως δεν θα τον ψηφίσει, αλλά θα απέχει. «Γιατί μίλησε με τέτοια λόγια; Αποκαλεί μια απλή γυναίκα που του έκανε απλώς κάποιες ερωτήσεις… μισαλλόδοξη».
 

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις εξακολουθούσαν χθες να δείχνουν ότι Τόρις και Εργατικοί αυξάνουν τη δύναμή τους έναντι των Φιλελεύθερων Δημοκρατών του Νικ Κλεγκ. Πριν περάσει όμως πολλή ώρα από την γκάφα του Μπράουν, οι βρετανοί «μπούκις» μείωσαν τις πιθανότητες νίκης των Εργατικών στις εκλογές της 6ης Μαΐου σε 46 προς 1, τις λιγότερες που τους έχουν δώσει ποτέ. «Το καλό με τις γενικές εκλογές είναι πως αποκαλύπτουν την αλήθεια για τους ανθρώπους», θριαμβολόγησε ο Συντηρητικός βουλευτής Τζορτζ Οζμπορν. «Δεν νομίζω πως η στιγμή αυτή θα χαρακτηριστεί από τους ιστορικούς ως αυτή που σφράγισε την ήττα των Εργατικών, μπορεί όμως να χαρακτηριστεί ως η στιγμή που επισφράγισε τις αμφιβολίες για τους Εργατικούς», δήλωνε ο Αντριου Ράσελ, πολιτικός αναλυτής από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ. «Ενας πολιτικός σε πιο ισχυρή θέση θα μπορούσε να ανακάμψει, αλλά ο Γκόρντον Μπράουν…».
 
Οι καλύτερες γκάφες πολιτικών μπροστά στο (ξεχασμένο ανοιχτό) μικρόφωνο
 
ΡΟΝΑΛΝΤ ΡΙΓΚΑΝ, 1984
Στην διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, νομίζοντας πως τεστάρει τα μικρόφωνα πριν αρχίσει το ραδιοφωνικό του διάγγελμα, ακούγεται να λέει: «Συμπατριώτες μου Αμερικανοί, με χαρά σάς ανακοινώνω πως μόλις υπέγραψα διάταγμα που θέτει εκτός νόμου τη Ρωσία δια παντός. Ο βομβαρδισμός αρχίζει σε πέντε λεπτά».
 
ΤΖΟΝ ΜΕΪΤΖΟΡ, 1993
Ο Συντηρητικός πρωθυπουργός της Βρετανίας δεν γνώριζε πως οι κάμερες του δικτύου ΙΤΝ τραβούσαν ακόμα, όταν χαρακτήρισε «μπάσταρδους» τους ευρωσκεπτικιστές υπουργούς του.
 
ΤΖΟΡΤΖ ΜΠΟΥΣ, 2000
Σε έναν σταθμό της προεκλογικής του εκστρατείας στο Ιλινόις, ο Τζορτζ Μπους στρέφεται στον υποψήφιο αντιπρόεδρό του Ντικ Τσέινι και του λέει: «Αυτός είναι ο Ανταμ Κλάιμερ, πρωτοκλασάτος μαλάκας από τους “Νew Υork Τimes”».
 
ΤΖΟΡΤΖ ΜΠΟΥΣ, 2006
Στη διάρκεια συνόδου της G8 στη Ρωσία, ο Τζορτζ Μπους μοιράζεται με τον Τόνι Μπλερ την άποψή του για το πώς μπορεί να επιτευχθεί ειρήνη στη Μέση Ανατολή: «Βασικά, πρέπει να πιέσουν τη Συρία να πιέσει τη Χεζμπολάχ να σταματήσει αυτές τις μαλακίες».
 
ΡΑΣΙΝΤΑ ΝΤΑΤΙ, 2009
Εξορισμένη πλέον στο Ευρωκοινοβούλιο, η άλλοτε προτεζέ του Νικολά Σαρκοζί Ρασιντά Ντατί «συλλαμβάνεται» να λέει στο κινητό σε μια φίλη: «Δεν αντέχω άλλο πια! Νομίζω ότι θα εκραγώ πριν από το τέλος της θητείας μου».
 
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε