Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Η ινδική κυβέρνηση “άκουγε” τα τηλέφωνα πολιτικών

Η ινδική κυβέρνηση “άκουγε” τα τηλέφωνα πολιτικών

Η Ινδική κυβέρνηση παρακολουθούσε παράνομα τα τηλέφωνα αξιωματούχων, πολιτικών και συζύγων τους, παρότι διέψευσε τις καταγγελίες για το θέμα στη βουλή την περασμένη εβδομάδα.

Σύμφωνα με το περιοδικό Outlook, αξιωματούχοι των υπηρεσιών πληροφοριών υπέκλεπταν τηλεφωνικές συνομιλίες έχοντας στις περισσότερες περιπτώσεις μόνο φραστικές εντολές των προϊσταμένων τους. Οι παρακολουθήσεις τηλεφωνικών συνδιαλέξεων στην Ινδία απαγορεύονται χωρίς γραπτή εξουσιοδότηση του υπουργείου Εσωτερικών.

Ο υπουργός Εσωτερικών Π. Τσινταμπαράμ υποσχέθηκε νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, μιλώντας στην ομοσπονδιακή βουλή, να ερευνήσει τις καταγγελίες, αλλά διέψευσε ότι η κυβέρνηση υπό την ηγεσία του κόμματος του Κογκρέσου ενέχεται στην υπόθεση.Το περιοδικό έγραψε, επικαλούμενο αξιωματούχους των υπηρεσιών πληροφοριών που δεν κατονόμασε, ότι οι λεπτομέρειες σχετικά με τις μυστικές υποκλοπές βρίσκονται σε “άκρως απόρρητα” αρχεία.

Είχε επίσης δημοσιεύσει πληροφορίες κατά τις οποίες παρακολουθούνταν οι τηλεφωνικές συνδιαλέξεις –μεταξύ άλλων– του υπουργού Γεωργίας Σάραντ Παουάρ, του ηγετικού στελέχους της ινδικής αριστεράς Πρακάς Καράτ και του κρατιδιακού πρωθυπουργού στο Μπιχάρ, Νίτις Κουμάρ.”Όταν τα αρχεία εξεταστούν από κοινή [εξεταστική] επιτροπή της βουλής. . . θα αποδειχθεί πέραν πάσης αμφιβολίας ότι γίνονταν παράνομες παρακολουθήσεις”, φέρεται να είπε στο περιοδικό στέλεχος της υπηρεσίας πληροφοριών, που δεν κατονομάζεται.

“Τα μηχανήματα υπέκλεπταν συνομιλίες συζύγων βουλευτών που συζητούσαν προσωπικά και ευαίσθητα ζητήματα”, πρόσθεσε ο αξιωματούχος, προειδοποιώντας ότι το υλικό που έχει καταγραφεί καθιστά πολλούς πολιτικούς δυνητικά θύματα εκβιασμών. “Γίνονταν παρακολουθήσεις τηλεφωνημάτων με πλήρη ατιμωρησία”, σύμφωνα με τον αξιωματούχο, που χαρακτήρισε τις υποκλοπές “εντελώς παράνομες και επικίνδυνες”.

Η Ινδία άρχισε να εισάγει συστήματα παρακολούθησης τηλεφωνημάτων το 2005, για να αντιμετωπίσει την διείσδυση “εξτρεμιστών” από το Πακιστάν στο Ινδικό τμήμα του διαφιλονικούμενου Κασμίρ, σύμφωνα με το περιοδικό.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε