Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

Η καταστροφή στην Ιαπωνία σε αριθμούς – Ολα ρευστά στην Φουκουσίμα – Το θρίλερ συνεχίζεται

Οι υπολογισμοί είναι ακόμα πρόχειροι, τόσες ημέρες μετά αλλά δείχνουν το μέγεθος της καταστροφής. Αν σκεφτεί κανείς οτι ολόκληρες οικογένειες ξεκληρίστηκαν τότε μπορεί να σκεφτεί πόσο άνθρωποι δεν έχουν δηλωθεί ως αγνοούμενοι…

Την ώρα που το θρίλερ με το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα συνεχίζεται οι απολογισμοί που δίνονται στην δημοσιότητα είναι συγκλονιστικοί.

Διαθέσιμα είναι πλέον κάποια στοιχεία για τις συνέπειες του μεγάλου σεισμού και του τσουνάμι που έπληξε την βορειοανατολική ακτή της Ιαπωνίας στις 11 Μαρτίου, προκαλώντας κρίση και σε ότι αφορά στη διαχείριση των μονάδων παραγωγής πυρηνικής ενέργειας.

Μέχρι τις 5 τα χαράματα ώρα Ελλάδας σήμερα, από την Εθνική Υπηρεσία Αστυνομίας της Ιαπωνίας είχε επιβεβαιωθεί ο θάνατος 8.649 ατόμων ενώ 13.262 έχουν καταγραφεί ως αγνοούμενοι.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, συνολικά 349.349 άνθρωποι φιλοξενούνται σε καταφύγια μετά από την εκκένωση των περιοχών όπου διέμεναν.

Η περιοχή που έχει εκκενωθεί έχει επεκταθεί σε ακτίνα 20 χιλιομέτρων γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο που επλήγη, ενώ στις 12 Μαρτίου ήταν στα 10 χιλιόμετρα.

Από τότε μετακινήθηκαν από την περιοχή που εκκενώθηκε 177.500 κάτοικοι. Η κυβέρνηση έχει προειδοποιήσει όσους ζουν σε ακτίνα 30 χιλιομέτρων από το πυρηνικό συγκρότημα Φουκουσίμα Νταΐτσι, περίπου 240 χιλιόμετρα βόρεια του Τόκιο, να μείνουν στα σπίτια τους.

Τα νοικοκυριά που είναι χωρίς παροχή ηλεκτρικού ρεύματος ήταν χθες, Κυριακή, το απόγευμα 242.927, σύμφωνα με ανακοίνωση της ηλεκτρικής εταιρείας Τοχούκου.

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι τα κτίρια που έχουν καταστραφεί ολοσχερώς είναι τουλάχιστον 14.637.

Η Παγκόσμια Τράπεζα, επικαλούμενη εκτιμήσεις ιδιωτικών παραγόντων, υπολογίζει ότι ο σεισμός και το τσουνάμι θα κοστίσει στην Ιαπωνία ποσά που κυμαίνονται από 122 έως 235 δισεκατομμύρια δολάρια (86 έως 166 δισ. ευρώ), από 2,5 έως 4% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος της χώρας ενώ θα πληγεί και η αύξηση του ΑΕΠ το 2011.

Η Citigroup υπολογίζει τις ζημιές στην κατοικία και τις υποδομές σε 5-10 τρισεκατομμύρια γεν (43,5-87 δισεκατομμύρια ευρώ) ενώ η Barclays Capital ανεβάζει τις οικονομικές απώλειες συνολικά στα 15 τρισεκατομμύρια γεν (130 δισ. ευρώ), ή 3% που ιαπωνικού ΑΕΠ.

Από την πλευρά της η Goldman Sachs εκτιμά τις οικονομικές απώλειες στα 16 τρισεκατομμύρια γεν (131 δισ. ευρώ) και προβλέπει ότι το πραγματικό ΑΕΠ της χώρας, θα μειωθεί από 0,5-2% στο δεύτερο τρίμηνο.

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ιαπωνίας, έκανε γνωστό ότι μέχρι το Σάββατο, 128 χώρες και 33 διεθνείς οργανισμοί είχαν προσφέρει βοήθεια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Οικονομικό “κραχ” στην αυτοκινητοβιομηχανία και τις εταιρείες κατασκευής ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών της Ιαπωνίας


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΟΥ NEWSIT ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε