Πέμπτη, 28 Μαρ.
19oC Αθήνα

Η «κερδισμένη» Μέρκελ ξεκινά περιοδεία σε Τουρκία και Βρετανία

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Πικρή ή όχι, η νίκη της Άγκελα Μέρκελ μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ είναι δεδομένη. Ο γερμανικός Τύπος την επιδοκιμάζει κι εκείνη ετοιμάζεται για περιοδεία σε Τουρκία και Μεγάλη Βρετανία.

Η πλειοψηφία των σχολίων του γερμανικού Τύπου είναι θετικά για τη Γερμανίδα καγκελάριο, αλλά δε λείπουν κι εκείνα που τονίζουν πως με τη σκληρή γραμμή που τήρησε θα μπορούσε να βλάψει την διαπραγματευτική δύναμη της Γερμανίας σε άλλα ευρωπαϊκά ζητήματα. Γενικώς, πάντως, κυριαρχεί η άποψη ότι η Μέρκελ βγήκε ενισχυμένη στο εσωτερικό και ενόψει των κρίσιμων εκλογών που θα διεξαχθούν το Μάιο στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, από τις οποίες κινδυνεύει η πλειοψηφία του κυβερνητικού συνασπισμού στην Άνω βουλή.

Σε αυτό το πλαίσιο, η καγκελάριος της Γερμανίας ετοιμάζεται για την επίσκεψή της στην Τουρκία, τη Μ. Δευτέρα και τη Μ. Τρίτη. Άπαντες περιμένουν με ενδιαφέρον τις συνομιλίες της με την τουρκική πολιτική και πολιτειακή ηγεσία, κυρίως μετά την δηλώσεις της για την προνομιακή σχέση που πρέπει να έχουν Τουρκία και Ε.Ε. αλλά και μετά την αντίθεσή της στη δημιουργία τουρκικών λυκείων στη Γερμανία. Και περισσότερο ενδιαφέρον έχει πώς να αντιδράσουν οι Τούρκοι μετανάστες που έχουν δικαίωμα ψήφου…

Πρώτος σταθμός της περιοδείας Μέρκελ η Τουρκία, δεύτερος ο η Μ. Βρετανία, όπου η Γερμανίδα ηγέτης θα βρεθεί την Πέμπτη. Θα συναντηθεί με τον Γκόρντον Μπράουν, στην εξοχική κατοικία του Βρετανού πρωθυπουργού στο Τσέκερς. «Τα θέματα που θα θιγούν θα είναι οι διμερείς σχέσεις, η ευρωπαϊκή πολιτική και τα διεθνή ζητήματα», σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση από το Βερολίνο.

Επίσης, κατά την παραμονή της στη βρετανική πρωτεύουσα, η Μέρκελ θα δεχθεί το παράσημο του βασιλιά Καρόλου 2ου από τη Βασιλική Εταιρεία, μια διάκριση που απονέμεται σε αρχηγούς κρατών για την εξέχουσα συμβολή τους στην προώθηση της επιστημονικής έρευνας στη χώρα τους.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε