Τρίτη, 16 Απρ.
24oC Αθήνα

Η κρίση φέρνει εκπτώσεις και στα γραφεία τελετών

Η κρίση φέρνει εκπτώσεις και στα γραφεία τελετών

“Αν βρείτε αλλού φθηνότερα θα σας πληρώσουμε μια διαφορά πάνω από 30 ευρώ!”, λέει η διαφήμιση ενός γραφείου τελετών.

Το συγκεκριμένο γραφείο με την ονομασία “Sargdiscount” (Φέρετρο με έκπτωση) βρίσκεται στο Βερολίνο και αυξάνει συνεχώς τις πωλήσεις του καθιερώνοντας τις “τελετές discount”.

Η μέση τιμή μιας  κηδείας στη Γερμανία κυμαίνεται από 2.800 έως 3.500 ευρώ, σύμφωνα με τη γερμανική ομοσπονδία γραφείων τελετών. Όμως, η εταιρία “Sargdiscount” προκαλεί τους ενδιαφερόμενους “να βρουν αλλού φθηνότερα” προτείνοντας “κηδεία από 479 ευρώ”.

Η τιμή αυτή δίδεται όταν η παραγγελία γίνεται τηλεφωνικά και αφορά αποτέφρωση στην Τσεχία, χωρίς θρησκευτική τελετή ή ενταφιασμό. Η στάχτη τοποθετείται σε κενοτάφιο, εκτός αν η οικογένεια είναι έτοιμη να πληρώσει περισσότερα.

“Οι άνθρωποι καλούνται από το νόμο να θάβουν τους γονείς τους, με τους οποίους πιθανώς δεν είχαν επαφή τα τελευταία 20 χρόνια. Δεν θέλουν να πληρώσουν χιλιάδες ευρώ, αυτό είναι κατανοητό. Όλα γίνονται τηλεφωνικά, με φαξ ή e-mail”, εξηγεί ο πρόεδρος της εταιρίας Χάρμουτ Βόιτε.

Ο αριθμός των τελετών αυτών από 16% που ήταν στο σύνολο των κηδειών στη Γερμανία το 2009, ανήλθε σε 10% το 2010 και αναμένεται να φτάσει το 26% το 2011, σύμφωνα με την ειδικευμένη ιστοσελίδα Bestatunggen.de, που αναφέρει ότι οι “τελετές με έκπτωση” αφορούν τις κηδείες κάτω των 1.200 ευρώ.

Σύμφωνα με μελέτη της Bestatunggen.de, o πρώτος λόγος για να ζητήσει κάποιος μια οικονομική κηδεία είναι η “μακρινή οικογενειακή σχέση” (58%), ακολουθούν η “γεωγραφική απόσταση” (47%) και οι “ανεπαρκείς οικονομικοί πόροι” (41%).

“Το μόνο που ενοχλεί τους πελάτες μου είναι το όνομα της επιχείρησής μου” δηλώνει ο Βόιτε που λέει ότι “εισήγαγε τη διαφάνεια σε έναν πολύ μυστικό τομέα”.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε