Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Η κρίση “χτυπάει” και τον τουρισμό στην Ισπανία

Η κρίση “χτυπάει” και τον τουρισμό στην Ισπανία

Οι κρατήσεις Ισπανών παραθεριστών για την θερινή περίοδο στην ίδια τους τη χώρα είναι πεσμένη κατά 30% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, λόγω της οξύτατης οικονομικής κρίσης.

Η χώρα έχει πλέον βυθιστεί σε οξύτατη οικονομική κρίση και ο δείκτης της ανεργίας έχει εκτοξευθεί στο υψηλότερο σημείο της ιστορίας, ανακοίνωσε σήμερα η συνομοσπονδία επαγγελματιών του κλάδου.

Ο τουρισμός αποτελεί έναν από τους βασικούς τομείς εσόδων για την ισπανική οικονομία και αποτελεί το 10% του ΑΕΠ της.

Οι ζώνες που πλήττονται ιδιαίτερα από τη μείωση των κρατήσεων είναι ακριβώς εκείνες που προτιμώνται παραδοσιακά από τους ημεδαπούς και όχι τους ξένους παραθεριστές, στον βορρά και στο εσωτερικό της χώρας, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο για την Ξενοδοχειακή Βιομηχανία, που πραγματοποιήθηκε από την Ισπανική Συνομοσπονδία Ξενοδοχείων και Τουριστικών Καταλυμάτων (CEHAT) και το ανεξάρτητο γραφείο PricewaterhouseCooper (PwC).

Ακόμη και οι εξόχως δημοφιλείς νήσοι των Βαλεαρίδων και των Καναρίων έχουν επηρεασθεί από την μείωση των κρατήσεων.

Η τάση τούτη σχετίζεται με την αβεβαιότητα που έχει κατακλύσει τη διάθεση των Ισπανών λόγω της κρίσης, τονίζει ο Χουάν Μόλας, πρόεδρος της CEHAT: «οφείλουμε να αρχίσουμε να μεταδίδουμε ένα μήνυμα, εάν όχι ηρεμίας, τουλάχιστον κάποιας ελπίδας, τονίζοντας πως ‘τα χειρότερα είναι πίσω μας’ , ή τουλάχιστον οι αρχές μας πουν πως τα χειρότερα πέρασαν», πρόσθεσε.

Διότι «κάθε μέρα που ξυπνούμε μαθαίνουμε κι ακόμη ένα άσχημο νέο», τόνισε.

Η Ισπανία, της οποίας η ανάπτυξη επί μακρόν βασίσθηκε στην φούσκα των κατασκευών, έχει βυθιστεί τους τελευταίους μήνες σε δεύτερη περίοδο ύφεσης, με την ανεργία φθάνει το 24,44%–το υψηλότερο επίπεδο στον ανεπτυγμένο κόσμο.

Η χώρα, που αποτελεί τον τέταρτο μεγαλύτερο τουριστικό προορισμό στον κόσμο, ελπίζει να επωφεληθεί από την ανάκαμψη που καταγράφεται στον παγκόσμιο τουρισμό, που αυξήθηκε 4,4% και σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού ενδέχεται να αυξηθεί επιπλέον κατά 3 ως 4% μέσα στο 2012.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε